Најновије

ЂУРИЋ О КУРТИЈУ: Са њим немогућа нормализација односа Београда и Приштине

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да, док год је Аљбин Курти на власти, до нормализације односа Београда и Приштине не може доћи.
Ђурић

Ђурић

Ђурић указује да међународна заједница мора да покаже веродостојност својих тврдњи о жељи за очување мултиетничког и демократског карактера друштва на Косову.

"Чини ми се да галопирамо уназад, од октобра 2021. године. Откако је Куртијев режим преузео одговорност за стање у покрајини имамо вртоглав суноврат када је реч о свим институцијама. И не чини се да је проблем само у Куртију, искрено говорећи", рекао је Ђурић за Блиц ТВ.

Указује да је део међународне заједнице због геополитичких околности, због проблема на истоку Европе, Блиском истоку и огромних турбуленција свуда у свету, почео да даје предност јачању "такозване независности Косова" у односу на поштовање колективних, људских, економских и политичких права свих заједница, српске и других неалбанских на КиМ.

"Види се њихово велико лицемерје. За нас је најважније да наставимо са борбом", поручио је Ђурић, преноси "Косово онлајн".

Како је додао, то је уочљиво иако је међународна заједница када је стварала такозвано независно Косово, наступала са главном причом да се то ради због поштовања права свих заједница које тамо живе, због стварања једне либералне, демократске државе по узору на западне друштва и сл.

"Сада, одједном, то је пало у други план, и одједном, без обзира на то какав је тај Курти, да га подрже зато што сматрају да је то њихов геополитички интерес. И ту се види велико лицемерје дела међународне заједнице. Међутим, ми немамо право над тиме да ламентирамо и јадикујемо", каже Ђурић.

Од изузетне важности је, наводи Ђурић, да међународна заједница покаже веродостојност својих тврдњи о жељи за очување мултиетничког и демократског карактера друштва на Косову тиме што ће моментално зауставити прогон српског народа.

"А то се огледа у забрани исплата дечијих додатака, пензија, плата, основних примања за српске институције на Косову и Метохији, у спречавању једногодишњем уласку српске робе на Косову и Метохији, у десетинама ухапшених", рекао је.

Шеф српске дипломатије каже да постоји намера да Министарство спољних послова задужи да се додатно пружи подршка српском преговарачком тиму те да практично свака амбасада Србије постане у том домену и "мини-канцеларија за Косово и Метохију".

"Ако ништа друго, у виду пружања информација и лобирања за српски интерес", каже Ђурић.

Истиче и да Србија мора да уради све што може да помогне Србима на Космету.

"Држава никада није издвајала више за различите облике помоћи, али морамо да искористимо и сва правна и дипломатска и сва средства која нам стоје на располагању да заштитимо наш народ", навео је Ђурић.

Говорећи о својим првим министарским потезима, Ђурић поручује да ће Србија наставити да улаже у своју дипломатску мрежу, у знање својих стручњака из области међународних односа, међународне политике, као и у унапређење капацитета.

"Сада желимо да дамо нови импулс и нову енергију, наравно, ја као сваки нови министар желим да унапредим много тога. Имам много ентузијазма зато што сматрам да треба да ојачамо и наше аналитичке способности, да треба на меритократским основама да доведемо велики број људи који ће бити адвокати и заступници интереса Србије. Ту видим прилику за младе, талентоване и не само младе, али способне људе који говоре и више језика, имају различите вештине да појачају редове српске дипломатије, зато што се изазови са којима се Србија суочава су изазови са којима се не суочава ни једна друга земља у региону", рекао је Ђурић.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА