Најновије

Страх од Путина се шири Балтиком

Напетости у Балтичком мору расту годинама, а први човек шведске војске упозорава да би Кремљ могао да баци око на једно стратешки важно острво.

"Сигуран сам да је (руски председник Владимир) Путин бацио чак оба ока на Готланд. Путинов циљ је да преузме контролу над Балтичким морем. Ако Русија преузме контролу на Балтичком мору, то би имало огроман утицај на наше животе - у Шведској и свим другим државама Балтичког мора. То не можемо дозволити. Балтичко море не сме да постане Путиново игралиште где он застрашује чланице НАТО", казао је генерал Микаел Биден, начелник Генералштаба шведске војске у интервјуу за новине уредничке мреже Немачка (РНД).

Наводи се да са највећег шведског острва Готланда Шведска може да помаже другим државама НАТО на Балтичком мору да живе сигурно.

"Али ако Путин нападне Готланд, он може с мора да угрози земље НАТО. То би био крај мира и стабилности у нордијској и балтичкој регији", рекао је Биден.

Шведска у НАТО, Русија - ништа

Он је навео да је Путин претио Шведској у вези с уласком у НАТО, али да се ништа посебно није десило.

"У основи нисмо видели више активности Русије од придруживања него раније", поручио је шведски генерал.

Он је додао да је Шведска у сценаријима полазила од тога да ће Русија демонстративно показати своје мишиће.

"Али нисмо мислили на инвазију и копнене трупе. Они изводе вежбе, али само на очекиваном нивоу", казао је Биден.

Он је рекао да су, са друге стране, очекиване "не-војне провокације", попут дезинформација, клеветничких кампања и сајбер напада.

"Било је озбиљних кибернетичких напада, али тешко је рећи ко заправо стоји иза њих. У неким случајевима то је дефинитивно био неки државни актер, али је могао бити и неко други, а не Русија", навео је Биден.

Руски нафтни танкери "претња природи у Европи"

Шведски генерал је такође упозорио на озбиљну катастрофу коју узрокују стари руски нафтни танкери у Балтичком мору.

"Русија би могла да изазове еколошку катастрофу директно испред наших врата и учини да то изгледа као несрећа. Еколошке последице биле би разорне", оценио је Биден.

Он је додао да су руски нафтни танкери реална опасност за природу у Европи.

"Али, Русија би те бродове могла да користи и на друге начине за вођење рата против НАТО. Не постоји бољи начин да нам се Русија пришуња него да се маскира у стари нафтни танкер. Они могу користити бродове за прислушкивање наших комуникација, тајно нешто транспортовати или их користити за подводне саботаже", рекао је Биден.

Министар за цивилну одбране упозорио је на могући рат

У јануару је шведски министар цивилне заштите Карл-Оскар Болин изазвао пометњу када је на конференцији о одбрани рекао да би у Шведској могло доћи до "рата". Убрзо након тога, Биден је такође изјавио да се људи у земљи морају "ментално припремити за рат". Након завршетка Хладног рата, Шведска је 1990-их нагло смањила своје издатке за одбрану.

Тек након руске анексије Крима 2014. поновно је дошло до повећаних улагања у сигурност земље. Влада је прошле године саопштила да ће 2024. премашити циљ од два посто трошкова за одбрану. Према писању шведске новинске агенције ТТ, за ову годину је планирано око 6,5 милијарди шведских круна.

Међутим, према наводима Шведске агенције за цивилне хитне случајеве, потребно је готово три пута више да се покриле потребе. Коначно, у априлу 2024. - месец дана након што је Шведска ушла у НАТО - влада те скандинавске земље објавила је да ће уложити 385 милиона шведских круна (33 милиона евра) у цивилну одбрану и обнову склоништа од ваздушних напада, образложивши то њеном проценом да је погоршано безбедносно стање.

Према наводима, новац ће такође ићи за јачање хитних служби, стварање залиха лекова и сајбер безбедност земље.

Руси уништили украјински аеродром који се припрема за пријем авиона Ф-16

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА