Најновије

ПУТИН: Русија и Белорусија договориле кораке за јачање заједничког суверенитета

Активна имплементација нових технологија неопходна је за јачање суверенитета Русије и Белорусије, решавањем овог задатка баве се Москва и Минск, изјавио је руски председник Владимир Путин у говору учесницима једанаестог форума региона Русије и Белорусије.

Руски лидер је додао да је то потребно и у циљу повећања конкурентности и обезбеђења одрживог економског раста у дугорочној перспективи.
Према његовим речима, бављење таквом имплементацијом је неопходно не само на националном, већ и на регионалном нивоу, чему доприноси форум региона две земље.

„Око 250 споразума и уговора у вредности од 24 милијарде рубаља биће потписано током форума региона Русије и Белорусије“, нагласио је Путин.

Руски председник је истакао и да Русија и Белорусија заједно раде на пројектовању орбиталних и земаљских компоненти сателитских система за посматрање земљине површине и навигацију.

Такође је нагласио да Уралска фабрика цивилног ваздухопловства и фабрика за ремонт авиона у Барановичима у Белорусији заједно раде на стварању лаког вишенаменског авиона.

„Две земље ће реализовати читав низ заједничких високотехнолошких пројеката у циљу супституције увоза и покретања нових напредних производа“, најавио је Путин.

Он је додао да је Белорусија један од кључних економских партнера Русије и да је робна размена достигла рекордних 46,5 милијарди долара, те да на Москву отпада око 60 одсто спољнотрговинског пословања Минска.

Русија чврсто држи прво место по инвестицијама у белоруску економију са више од 5 милијарди долара, а у целој Белорусији ради око 2,5 хиљада компанија са руским капиталом.

Путин је закључио да интеграциони процеси у којима учествују Москва и Минск доносе практичну корист обема земљама.

На крају свог говора, руски лидер је честитао Белорусији Дан независности и 80. годишњицу ослобођења од нациста, која се обележава 3. јула.
Према његовим речима, Русија и Белорусија ће увек памтити како су народи две земље заједно одбранили отаџбину и по цену огромних жртава ослободили Европу од фашиста.

КУРТИ: Фестивал "Мирдита, добар дан" отели Вулин и Дачић

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube