Најновије

ВАПАЈ ЗЕЛЕНСКОГ НАТО-у: Обарајте све што лети на небу изнад Украјине

Ако снаге НАТО-а нападну руске авионе или ракете изнад Украјине са територија својих земаља, то неће увући Алијансу у војну конфронтацију са Русијом.

Северноатлантска алијанса мора да обара руске војне авионе и ракете изнад територије Украјине, изјавио је украјински лидер Владимир Зеленски у интервјуу за "Њујорк тајмс".

"Обарајте све што лети на небу изнад Украјине и дајте нам оружје да га употребимо против руских снага на границама", рекао је он.

Немогућност да то учини, инсистира он, даје Русији "огромну предност" у нападима на североистоку Украјине.

Према његовим речима, ако снаге НАТО-а нападну руске авионе или ракете изнад Украјине са територија својих земаља, то неће увући Алијансу у војну конфронтацију са Русијом.

Вапаји Зеленског долазе у критичном тренутку за ратне напоре Украјине, чија се војска налази у повлачењу, чекајући нови пакет америчког оружја које тек треба да стигне. Од првих дана рата Украјина се није суочила са тако озбиљним војним изазовом, кажу аналитичари, оцењује "Њујорк тајмс".

Група америчких конгресмена на челу са председавајућим Комитета за обавештајне послове Представничког дома Мајком Тарнером, упутила је апел министру одбране Лојду Остину да дозволи Украјини употребу америчког оружја за напад на руску територију.

Како је писао "Франкфуртер алгемајне цајтунг", неколико немачких парламентараца подржало је идеју коришћења западних противваздушних система из земаља НАТО-а за супротстављање руским пројектилима изнад Украјине.

На Западу се у последње време све више говори о директној интервенцији у украјинском сукобу. Тако је француски председник Емануел Макрон најавио могуће слање француског војног особља у Украјину, а британски министар спољних послова Дејвид Камерон назвао је прихватљивим ударе украјинских оружаних снага на територију Русије британским пројектилима.

Касније је шеф британског министарства одбране Грант Шапс признао да је Кијев заиста добио дозволу од Лондона да употреби британско оружје за напад на Крим, пошто то полуострво сматра територијом Украјине.

Кремљ је оно што се дешавало назвао невиђеном ескалацијом напетости која захтева посебну пажњу и мере. Према речима председничког секретара за штампу Дмитрија Пескова, Европљани виде да се ситуација брзо мења и да се одиграва потпуни колапс Украјине, па намерно ескалирају ситуацију.

ПАЛА КЛЕШЧЕЈЕВКА! После годину дана крвавих борби, насеље опет под руском контролом!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Oops, an error occurred! Code: 2024061523015036f68468

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube