Најновије

ДА ЛИ ЗНАТЕ КО СУ ОЗЛОГЛАШЕНИ „ШУЊАЧИ“? Оперишу највише током лета, „невидљиви“ су за закон, а могу да вам нанесу велику штету

Лопов, који је чак 39 пута правоснажно осуђен, ухапшен је пре само неколико дана у Београду, а у питању је један од такозваних "шуњача", крадљиваца који користе непажњу грађана који не закључавају врата станова или кућа, упадају им у домове, а затим краду вредности које им падну под руку. Ови "шуњачи" најчешће оперишу током лета, а саветује се да грађани обавезно закључавају врата својих домова, јер тек понекад успевају да наплате штету која им је причињена.

Посебна врста лопова хара Београдом и другим градовима, а њихов систем „рада“ је врло једноставан, не захтева никакво знање нити алат, већ само дрскост, безобразлук и непажњу жртве. У питању су „шуњачи“, а њихов систем по коме оперишу је једноставан.

Најчешће харају по вишеспратницама, где иду од врата до врата и покушавају да их отворе. Када наиђу на незакључан стан улазе само корак-два, колико им је потребно да са ормарића украду ташну или торбицу, или јакну са чивилука. „Дубље“ у стан не улазе, а често се дешава да жртве и не примете да су покрадене све док не оду у ходник и потраже своју торбицу. За то време је лопов већ далеко, могуће у суседној згради.

Један од таквих „шуњача“ завршио је 21. јуна у Трећем основном јавном тужилаштву због крађе и покушаја крађе на Новом Београду и у Земуну. У питању је К. Б. (32), а оно што је невероватно, је да је он већ 39 пута правоснажно осуђен због сличних кривичних дела. Због тога је из тужилаштва затражено да се К. Б. одреди притвор, што је суд прихватио. Пошто је ухваћен на делу, врло вероватно ће К. Б. бити осуђен и јубиларни, 40 пут.

Како је човек од 32 године буде осуђен чак 39 пута?

К. Б. је осумњичен за крађу, за које је запрећена казна од новчане глобе до три године затвора. Ипак, најстрожа казна се ретко изриче и то углавном вишеструким повратницима.

„Када су крађе у питању, код нас је прилично блага казнена политика и има неколико разлога за то. Док се раније, у некадашњој Југославији, то кривично дело оштро кажњавало и људи су осуђивани на озбиљну затворску казну, у данашњој ситуацији се таква кривична дела не третирају као велика друштвена опасности. Због тога је и казнена политика блага, а полицији таква врста крађа није у врху приоритета. Када су имовински деликти у питању, полиција ће прво, наравно, радити на расветљавању разбојништава, као и других кривичних дела са елементима насиља. Крађе су прилично ниско на листи приоритета“, објашњава адвокат Иван Симић.

Проблем је што се и таква кривична дела углавном решавају када лопов „падне на делу“, чак и када постоје снимци камере за видео надзор, полицији недостаје довољно времена и капацитета да јури сваког лопова појединачно. Ипак, постоји моменат када лопови „шуњачи“ могу да буду осуђени на дужу временску казну.

„Иако не примењују силу приликом уласка у стан, не обијају врата, уколико украду нешто вредније, она могу да одговарају за дело тешке крађе, за које је запрећена и већа казна. Довољно је да једна боља јакна или нешто већа сума новца буде плен и лопов од крађе склизне у дело тешке крађе. Такође је проблем што ту има доста повратника и то је често специфичан слој извршилаца, у питању су зависници од дроге, особе које често немају пријављено пребивалиште и полицији треба много времена да им уђе у траг и да их ухапси“, објашњава адвокат Симић.

На крају, цех неопрезности плаћају сами грађани, који скоро никада не буду обештећени за штету коју су претрпели.

„Често се дешава да та врста крадљиваца буде оптужена и осуђена за серију крађа која је често двоцифрена. И када пресуда буде осуђујућа, оштећени грађани скоро никада не могу да наплате штету коју су претрпели, јер ти људи често немају никакву имовину. Због тога је савет грађанима да обрате више пажњу на безбедност и да обавезно закључавају врата и вредне ствари не држе у предсобљу“, саветује адвокат Иван Симић.

ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО СРБИЈУ: Потрес забележен у овом делу земље

Извор: Нова С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА