Најновије

„Дејли мејл”: Америчко царство биће сломљено растућим брдом дугова

Западни историчари и аналитичари упозоравају да ће Америка  изгубити статус највеће светске суперсиле из истог разлога као и све њене претходнице кроз историју.

Америка ће бити закопана под брдом дугова које политичари згодно са сада игноришу, пише британски „Дејли мејл”.

„Свака велика сила која троши више на сервисирање дуга него на одбрану не остаје дуго велика. То је важило за Хабзбуршку Шпанију, стари поредак у Француској, Отоманском и Британском царству “, каже професор историје са Универзитета Харвард Најл Фергусон, који сугерише да би слична судбина могла да чека и Сједињене Државе.

Директор Института Буш и ЈХ Иницијативе Калум Кларк такође види забрињавајуће историјске паралеле са тренутном ситуацијом у Америци.

По његовим речима, већ у трећем веку нове ере прекомерна потрошња подстакла је римске цареве да почну да девалвирају валуту, што је изазвало огромну инфлацију која је на крају оставила земљу неспособном да се брани.

Потреба за куповином долара који се користе за међународну трговину заштитила је САД од високог нивоа дуга. Али све је више знакова да позиција евергрина као светске резервне валуте постаје несигурна.

Професор историје са Универзитета Јејл Пол Кенеди подсећа да азијске земље, укључујући Кину, држе огромне количине америчког дуга у облику обвезница Трезора. Према његовим речима, ове државе би могле да поткопају статус Вашингтона ако „једноставно одлуче, из неког разлога политичке свађе са Сједињеним Државама, да се отарасе огромне количине обвезница Трезора “.

Однос америчког дуга према БДП-у пао је током просперитета 1990-их, достигавши најнижи ниво од 32 одсто у 2001. Али та бројка је од тада порасла на 99 одсто, уз помоћ рецесије и пандемије Ковида19.

Буџетска канцеларија Конгреса проценила је да ће амерички државни дуг само ове године порасти за 1,9 билиона долара, што ће га довести до укупних, невероватних 36 билиона долара. Највећи допринос укупном повећању дефицита дале су нове законодавне иницијативе, укључујући и оне које се односе на помоћ Украјини, Израелу и Тајвану. 

Амерички државни дуг ће наставити да расте без обзира на то ко победи на предстојећим председничким изборима. Уосталом, и Џо Бајден и Доналд Трамп обећавају да ће наставити политику смањења пореза.

Огласио се Кремљ поводом информација да српска муниција завршава у Украјини

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА