Најновије

Петковић о забрани српске робе на КиМ: Никога није брига како Срби живе

Забраном робе из централне Србије Курти директно крши и ЦЕФТ-у и Бриселски споразум и навео да је штета због забране око 210 милиона евра, али да је реално "знатно већа", објаснио је директор Канцеларије за КиМ.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је одлука власти привремених приштинских институција да се забрани роба из централне Србије на Косову и Метохији, која је на снази тачно годину дана, срамна и антицивилизацијска, а да на ту одлуку нико из међународне заједнице не реагује.

"Реч је о најдрастичнијем кршењу људских права Срба на Косову и Метохији са циљем њиховог протеривања. Апсолутно је непојмљиво да се у срцу Европе газе основне европске вредности, а то је пре свега слобода кретања робе, људи, услуга и капитала", истакао је Петковић за РТС.

Указао је да за годину дана те забране Приштине нико сем званичног Београда готово не реагује, иако су се званичници Србије обраћали представницима међународне заједнице десетинама пута.

"Ви нисте могли да видите амбасадоре страних земаља да се нешто посебно оглашавају по том питању. Видећете, неће се ни данас огласити. Али зато, када треба да се нападне српско јединство, Српски сабор, да се нападне идеја да Срби имају права да разговарају о својој будућности, е онда видимо буквално нападе и из региона, али и са Запада готово свакога дана", нагласио је Петковић.

Он је додао да су и Срби и Албанци на Косову и Метохији деценијама навикнути на српске производе, а када је на снагу ступила та забрана допремања српске робе, Срби су морали да се сналазе и да купују и скупље и мање квалитетније производе, с обзиром на то да српских производа нема.

"Већ други пут за пет година ми имамо забрану српске робе од стране Приштине. Сећате се, први пут за време (бившег председника привремених приштинских институција Рамуша) Харадинаја две године су трајале таксе од 100 одсто на српску робу, а сада годину дана већ колико траје одлука (премијера привремених приштинских институција) Аљбина Куртија", указао је Петковић.

Указао је да никога буквално није брига како Срби живе и шта се заправо дешава на Косову и Метохији и да се том драстичном одлуком најдиректније угрожава право Срба на голи живот.

"Курти је Србима укинуо право на живот, укинуо право на глас, односно гласање, укинуо железницу, укида допремање наше штампе, укида право на вакцинацију, право на лечење, укида динар. Забрањује Србима да могу да примају своје плате, пензије и социјална давања на простору Косова и Метохије", навео је Петковић.

Истакао је да забраном робе из централне Србије Курти директно крши и ЦЕФТ-у и Бриселски споразум и навео да је штета због забране око 210 милиона евра, али да је реално "знатно већа".

"Када посматрате најдиректнију штету која је проузрокована овом одлуком, она је сада неких 210 милиона евра, али реална штета је заправо много већа. Зато што су прво најдиректније угрожени Срби на Косову и Метохији, зато што су многе радње које су директно зависиле од српске робе, дакле мали дућани, продавнице, затворени. А да не говорим о томе да на овакав начин многи привредници и они произвођачи српских производа оваквом одлуком губе своје тржиште на простору Косова и Метохије", навео је Петковић.

Одговарајући на питање где је дијалогу Београда и Приштине у овом тренутку, Петковић је истакао да је Београд увек спреман на дијалог и да је то показао и у претходним месецима, а да је онај ко не жели дијалог Приштина и Аљбин Курти.

"И он је тај који не жели да формира Заједницу српских општина, избегава ту обавезу пуних 11 година. Дакле, када добијемо позив из Брисела, ми смо увек спремни да се одазовемо. Чекамо, видећемо како ће се ствари развијати", рекао је Петковић.

Данас се навршава годину дана од када су власти привремених приштинских институција забраниле улазак робе из централне Србије на Косово и Метохију.

На КиМ се не могу наћи производи из централне Србије, као ни лекови, што је додатно погоршало и иначе тешке услове за живот Срба на КиМ.

КНЕЖЕВИЋ: Спајићу прихватљиви наши захтеви о српском језику, тробојци и двојном држављанству

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА