Најновије

Прослављен први век рада београдске Грађевинске школе 

У препуној сали београдског „Звездара театра“, у присуству бивших и садашњих професора и ученика школе као и партнера из државних институција и привредних организација, свечано је облележено првих 100 година најзначајније средњошколске образовне институције у Србији и региону у области грађевинарства, основане указом краља Александра Карађорђевића далеке 1924. године. 

„Наша школа спада у ред средњих стручних школа и образује ученике који ће свој читав радни век посветити пословима у грађевинарству, без кога нема ни развоја једне државе нити њеног економског напретка. С друге стране, образовање младих је основ развоја једног друштва и управо у томе лежи успех сваког од нас, у потреби да стално учимо, да се усавршавамо, да напредујемо. Знање нам отвара нове путеве, могућности и видике“ изјавио је на свечаној академији директор школе Александар Ракићевић. 

Грађевинска техничка школа „Бранко Жежељ“ је пре 100 година основана као Државна средња техничка школа, прва те врсте у тадашњој Србији, коју је уписало 179 ученика и којима је знање преносило 19 наставника, да би се, после само четири године постојања, у ову школу уписало 602 ученика. Препознајући значај увођења савремених технологија у грађевинарству, средином деведесетих година формира се прво рачунарско одељење, да би од 2000. године изучавање употребе рачунара у грађевинарству постао обавезан предмет у свим одељењима.

Школа која је, у међувремену, преименована у Грађевинску техничку школу, са београдског Дорћола прелази 1950. године у новоизграђен објекат на Звездари, да би свом имену 2015. године додала име нашег прослављеног градитеља академика Бранка Жежеља, познатог по увођењу многих иновација у српско грађевинарство, првенстевено изградњи објеката од пренапрегнутог бетона (Хала 1 са куполом пречника 106 метара на Београдском сајму, мостови преко Дунава код Новог Сада и код Бешке и многи други).

Данас је Грађевинска техничка школа „Бранко Жежељ“ једна савремена образовна институција у којој се едукују будући техничари и инжењери грађевинарства и архитектуре, са одличним спојем теорије и праксе која се обавља у бројним партнерским грађевинским фирмама и архитектонским бироима. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА