Најновије

ХАОС НА ГРАНИЦАМА РУМУНИЈЕ И МОЛДАВИЈЕ: Уследила жестока реакција служби

Свакога дана око 10 Украјинаца покушава илегално да пређе граничне прелазе и напусти земљу уз помоћ лажних докумената, потврдили су из украјинске државне граничне службе, након што је Володимир Зеленски потписао контроверзни закон о пооштравању правила мобилизације.

- Таквих случајева има сваког дана - додао је шеф ове службе Андреј Демченко, преноси ТАСС.
Према његовим речима, Украјинци најчешће покушавају да напусте земљу преко границе са Молдавијом и Румунијом. 

Како би се зауставио одлив становништва, органи за очување реда и припадници граничне службе заједно раде на правовременом разоткривању оваквих планова.

Закон о мобилизацији који је потписао Зеленски, пооштрава процедуру мобилизације и казне за оне који је избегавају, а прецизира ко све може бити позван у војску и на основу тога се очекује се да ц́е бити регрутовано више стотина хиљада Украјинаца.

Украјина је, подсетимо, у фебруару 2022. објавила мобилизацију која је и данас на снази. У међувремену, власти су донеле одређене измене у закон о мобилизацији, који је последњих месеци био у центру пажње украјинске јавности. Власти раде све што могу како мушкарци који могу бити позвани на фронт не би напустили земљу. Осим тога, добро је познато да се због дефицита људства на фронту неретко прибегавало и незаконитим мерама.

Припадници војних комесаријата хватали су људе на улици, без реда или икаквих критеријума, одводивши их тако са, на пример, пијаце, или улице директно на фронт, против њихове воље. 

Западни медији процењују да је до сада Украјину илегално напустило 650.000 мушкараца. 

ПРЕЛОМНИ МОМЕНАТ У УКРАЈИНИ: Гоне трупе Зеленског све до Дњепра (МАПА)

Извор: Информер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА