Најновије

Да ли ће са Зеленским почети нова ера односа Русије и Украјине или ће бивши глумац извући дебљи крај?

Односи између Русије и Украјине могу се најбоље описати као нешто између рата и хладног рата. Пре 2014. украјинска влада је желела стратешко партнерство са Москвом, међутим, ситуација се променила кад је Русија присјединила Крим у марту исте године. Након свега пет година мандата Петра Порошенка, магната чије богатство “Форбс” процењује на око милијарду евра, за новог председника Украјине изабран подједнако контроверзни лик, глумац Володомир Зеленски, који каже да није био у Русији откако је почео рат у Донбасу.

Зеленски (Фото: РИА)

У априлу ове године Русија и Украјина су ушле у шесту годину конфликтних односа у источном региону Донбаса. Украјина захтева да јој Русија врати Крим и делове Донбаса, међутим са становишта Кремља украјинска влада је нелегална и води је фашистичка хунта.

- Док Украјина сања да се ослободи Русије, Кремљ би размотрио примирје само ако би то привукло Кијев ближе - каже Глеб Павловски, бивши саветник Кремља.

Украјина жели мир, али његова цена варира. Украјина је оптужила Русију за вођење рата дезинформацијама како би створила друштвене немире, а став јавности према Москви је отврднуо током протеклих пет година, са две трећине популације која сматра Русе агресорима.

- Тренутно је немогуће да Украјина има односе са Русијом, а да не буде издајица – рекао је за “Тајм” Сергеј Лешченко, члан украјинског парламента.

"Русија није заинтересована за мир"

Мировна резолуција је у рукама Кремља, али је на Украјини да дефинише црвене линије, сматра Ана Корбут из лондонског “тинк танка” Четам Хаус. Али, политички аналитичари кажу да Русија није заинтересована да оконча рат.

- Контрола над Украјином је део Путиновог наслеђа. Он се не усуђује да призна пораз или слабост, што би могло угрозити његов стисак моћи код куће – каже Александар Мотил са Универзитета Руџерс.

Стога би нови председник Украјине могао знатно променити ствари. Тешко је предвидети шта ће се дешавати даље, али је познато да је Порошенкова владавина била, како каже Лешченко, најудобнији и најприкладнији избор за Кремљ.

- Он је предвидљив. Русија познаје његове снаге и слабости – каже Лешченко.

Да је освојио други мандат, сва је прилика да се статус кво у земљи не би изменио. За разлику од њега, Зеленски (41) је свеже лице за Украјинце који су уморни од политичке елите. Али, с обзиром на његово политичко искуство које се своди на играње улоге председника у популарној серији и нејасан став према Русији, многи аналитичари се плаше да би Зеленски могао да ступи у неке споразуме у којима би Украјина извукла дебљи крај.

- Питаћу Русију и Украјину шта желе и наћи ћемо се у средини – рекао је Зеленски у интервјуу прошле године.

Многи су нашли да су његове изјаве алармантне.

- Које концесије он може понудити? Да ли ће се одрећи Крима? Које украјинске црвене линије је Зеленски вољан да пређе? Тешко је замислити шта би било који председник Украјине могао понудити да задовољи руске апетите, а да не доведе до отпора у земљи – каже Корбутова.

"Нисам био у Русији од почетка рата"

Зеленски је у петак, током дебате са Порошенком, рекао да није био у Русији откако је почео рат у Донбасу и истакао да никада није разговарао са Путином.

- Никада у животу нисам разговарао са њим. А знам колико је пута Петро Порошенко причао са Путином. Преко Виктора Медведчука или директно. Од почетка 2014 – изјавио је Зеленски, додајући да није био у Русији од почетка рата.

Професорка московске Више школе економије Ирина Бусигина сматра да ће Москва бити задовољна са Зеленским, јер се његова победа неминовно повезује са још већом дестабилизацијом и прегруписањем украјинске елите.

- А то је корисно за Кремљ – истиче Бусигина.

Она сматра да Кремљ жели да направи пример од Украјине за своје грађане. Бусигина каже да Москва жели да покаже да обојене, демократске револуције које су се одиграле након слома комунизма у источној Европи само воде у хаос и уништење и да би било фатално окренути се ка Европи.

- Спрам тога, тренутни правац Русије деловао би безбедно и стабилно – истиче она.

За Путина никад није било важније да докаже величину Русије. Његова популарност је опала на рекордни ниво у протеклих 13 година, са 89 одсто након анексије Крима на 64 одсто, усред растућих фрустрација због инфлације, пада прихода и смањења социјалне помоћи, наводе из истраживачке агенције Центар Левада.

- Док год је Путинизам на делу, Русија ће покушавати да контролише Украјину – каже истраживач Андреј Пионтковски.

Тренутно, односи две земље су у застоју. Путин делује одлучан да не начини никакве договоре којима би појачао суверенитет Украјине, док ова избегава сваки споразум којим би се умањио. То значи да је једини завршетак овог зачараног круга било да нови председник одлучи да редефинише црвене линије разграничења.

Кремљ проучава Зеленског 

Виктор Медведчук, важна фигура украјинске опозиције која је наклоњена Русији, рекао је да је Кремљ заинтересован да сазна што више о Зеленском.

- Нови председник Украјине могао би повратити контролу над истоком земље, који је у рукама сепаратиста, за неколико месеци и добити јефтин гас и велике инвестиције из Русије ако поправи везе са Москвом – указао је Медведчук.

Он је објаснио да Кремљ жели да се информише о Зеленском да виде да ли се са њим могу договорити, за разлику од Порошенка. Медведчук је рекао да познаје Путина 19 година, да је он кум његове ћерке и даје пре две недеље био са њим на састанку у Москви. Кремљ је још раније поручио да ће им бити драго да виде леђа Порошенку, али нису коментарисали Зеленског, наводећи само да се надају да ће нови председник моћи да примени мировни споразум на Донбас, који је под контролом сепаратиса од 2014. Медведчук, који каже да је Зеленског срео само једном пре осам-девет година, изгледа да испитује ситуацију у име Москве.

Песков: Надамо се најбољем

Дмитриј Песков, Путинов портпарол, изјавио је у петак да веома поштује Медведчука, називајући га веома активним и важним кад је реч о његовом хуманитарном раду као посредник између Москве и Кијева. Он је рекао да Украјина не треба да склопи специфични уговор са Русијом, али да треба да предузме кораке ка изградњи узајамно корисних односа са Москвом.

- Увек желимо да се надамо најбољем. Желимо да се надамо да особа која буде изабрана за украјинског председника неће бити из странке која заступа рат. И желимо да се надамо да ће та особа заузети други став по питању односа са Русијом – рекао је Песков пре проглашења изборне победе Зеленског.

Погрешна политичка стаза

Зеленски је до сада рекао да жели мир на истоку и да удахне нов живот у преговоре који су у застоју. Али, такође је поручио да не жели да примени делове Споразума из Минска, да би на Путина требало гледати као на “непријатеља” и да ће можда бити потребан рат информацијама да се освоје срца и умови људи који живе у Донбасу.

- За сада, Зеленски је на погрешној политичкој стази. Али, надам се да ће се то променити након избора. Можда ће доћи на идеју да је зарад мира потребно то урадити. Нико не говори о давању концесија или повраћаја нечег. Причамо о потреби да се врате људи и територија – рекао је Медведчук, додајући да би Путин у знак добре воље могао ослободити 24 заробљена украјинска морнара.

Зеленски је након победе на изборима изјавио да ће његов први задатак као председника бити управо да обезбеди њихово ослобађање. У руском затвору се од новембра прошле године налазе 24 морнара, након заплене три украјинска брода која су пролазила Керчким мореузом. Такође, у украјинску економију могле би се слити милијарде долара руског новца ако се обнове односи две земље.

- Не кажем да треба да се љубимо и грлимо. Реч је о поновном успостављању прагматичних економским односа – закључио је Медведчук, указујући да је Украјина изгубила 20 милијарди долара годишње које је остваривала у извозу са Русијом јер је Кијев окренуо леђа Москви након анексије Крима.

Украјински комичар Володомир Зеленски освојио је у другом кругу председничких избора у Украјини 73,09 одсто гласова, односећи тиме победу над Петром Порошенком, који је добио 24,57 одсто подршке.

Огласио се и амерички председник Доналд Трамп, који је позвао Зеленског да му честита на победи. Како је изјавио специјални представник САД за Украјину Курт Вокер, Трамп је изразио и захвалност Порошенку “за храброст у руковођењу Украјином кроз тешко време и посвећености демократским институцијама САД".

Шешељ објаснио зашто је послао "поклон" Трифуновићу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА