Најновије

ЏИХАДИСТИ НИШАНЕ СРБИЈУ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: После напада у Шри Ланки, спремају крвави Васкрс Србима?!

Након бомбашког напада, који је у Шри Ланки на католички Васкрс извела исламска група „Нешенел туф грамат“, а одговорност преузела терористичка организација Исламска држава, када је убијено више од 320, а повређено на стотине људи, стручњаци за безбедност упозоравајау да се у недељу, на дан Христовог васкрсења по православном календару, на мети тих стравичних напада може наћи и било која православна земља. Они тврде да су у великој опасности Србија и РС, које спадају у веома осетљива подручја.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

На Васкрс, упозорава Џевад Глијашевић, међународни стручњак за безбедност, Срби ће бити масовно окупљени по богомољама, а „та масовност је нешто што је исламским екстремистима најбитније“ и баш зато, додаје он, мере безбедности треба да буду подигнуте на највиши могући ниво.

- Данас су сви хришћани у опасности од исламистичких организација! Иза оног што се десило у Шри Ланки не стоји само локални џемат јер је он део шире исламистичке интернационалне мреже, а огранци те мреже засигурно постоје и у Босни и у Србији, као и на целом Балкану. И зато постоји реална претња од напада на Васкрс - у Србији и Српској хришћани који се окупљају за своје празнике су, у ствари, њима најдраже и најпогодније мете. Тада су људи окренути Богу, а не властитој безбедности, па зато постају и лаке мете - истиче он.

Дарко Трифуновић, професор Факултета за безбедност, напомиње и да ову ситуацију чини сложенијом то што је у петак на Косово враћено 110 људи из Сирије, а међу њима су и борци ИД.

- А нису се сигурно вратили за семенке и кикирики. Сви сукоби од Новог Зеланда и Шри Ланке могу сутра да се прелију и код нас, зато је за ову ситуацију кључан дијалог с представницима Исламске заједнице у Србији. Ми морамо хитно да кренемо у поступак дерадикализације, да имамо једну исламску заједницу да бисмо знали ко је одговоран, а постојање две Исламске заједнице уноси нестабилност и хаос - каже Трифуновић.

Стаменковски: Можемо очекивати пораст тензија

Стефан Стаменковски, председник покрета Заветници, наглашава да се претња коју испољава ИД мора уско повезати с политиком коју спроводе САД и Велика Британија и њихови сателити на Балкану.

- Могу бити коришћени и екстремни фактори у Рашкој области, у Сарајеву и на КиМ. У том светлу можемо очекивати пораст тензија и могуће мање ексцесе који би могли да се десе. Слични догађаји на КиМ дешавали су се баш на велике празнике. Битно је да наше безбедносне структуре сигурно располажу адекватним информацијама ко су елементи који би могли да унесу дестабилизацију - казао је он.

Зашто је Марко Милошевић у страху од Арканових тигрова прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА