Најновије

ШОК У УКРАЈИНИ! НИ ПУТИН ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Зеленски затражио лустрацију за Порошенка али и целе врхушке која се дочепала власти преко пуча!

Владимир Путин и нови украјински председник Владимир Зеленски разговарали су први пут телефоном. На иницијативу из Кијева. Из Кремља је саопштено да је било речи о решењу сукоба на истоку Украјине и размени затвореника.

Владимир Зеленски (Фото: president.gov.ua)

Путин и Зеленски разменили мишљења и о могућности наставка контаката у оквиру Нормандијске четворке, у којој су још и Француска и Немачка.

Зеленски је са руским лидером разговарао у дану у којем је иницирао да се закон о лустрацији - који је досад важио само за руководиоце из времена владавине Виктора Јануковича - прошири и на оне који су владали од 2014-те.

Питом је чак прецизирао: "Предлажем да се списку оних који потпадају под лустрацију додају председник Украјине  (Петар Порошенко), посланици, председник парламента, државни тужилац, шеф Службе безбедности Украјине, шеф Антимонополског комитета, председник Фонда државе имовине, секретар Савета за националну безбедност и министри одбране од 23. фебруара 2014-те до 19. марта 2019-те".

Ово је цела врхушка која се уз америчку пшомоћ домогла власти у државном удару у фебруару 2014-те, а Зеленски је нагласио да очекује да деловање свих које је побројао "добије поштену и адекватну правну оцену".        

Зеленски фактички предлаже својеврсно суђење главним актерима државног преврата и њиховој владавини. Јер, рекао је и ово:

- Најмање што можемо да учинимо за Украјину јесте да их заувек лишимо могућности да учествују у управљању државом. Шта ће нам посланици који озакоњују незаконито богаћење и не долазе на посао? Шта ће нам министри који тврде да Украјинци превише једу? Шта ће нам министри који путеве граде само на Фејсбуку, а деца им се рађају у Америци? Сваки дан сам размишљао шта да са њима радимо? Да их можда заменимо за наше заробљенике? Или им обући заштитне прслуке, које су нашим војницима набавили, па их послати на линију фронта?"

Украјински закон о лустрацији формално се зове - Закон о чишћењу власти.

Путин и Зеленски разговарали телефоном! Више о томе ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА