Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Зеленски у тамном вилајету! Да ли може да обори Трампа?

Володимир Зеленски је желео да буде славан. Његов сан је испуњен – додуше другачије него што је замишљао. „Сањам о светској слави продуцента и глумца“, рекао је Зеленски у једном интервјуу почетком октобра.

Владимир Зеленски (Фото: Риа)

А о томе што је постао кључна фигура предистражних радњи које могу довести до смене америчког председник Доналда Трампа, Зеленски је рекао: „То нисам желео.“

Пола године након што је успешни телевизијски комичар изабран за председника Украјине, Зеленски се – а са њим и цела земља – налази у центру пажње америчке политике и медија широм света. Узрок је извештај једног узбуњивача из кругова безбедносних служби САД о телефонском разговору Трампа и Зеленског крајем јула.

Демократе у америчком Конгресу оптужују Трампа да је злоупотребио власт јер је препоручио Зеленском да покрене истрагу против бившег америчког потпредседника Џоа Бајдена и његовог сина због послова у Украјини. То је посебно пикантно јер Бајден има велике шансе да буде противкандидат Трампу на изборима наредне године.

Пре телефонског разговора је Трамп стопирао војну помоћ Украјини у висини од неколико стотина милиона долара. Да ли је то био притисак у стилу: добићете новац тек ако покренете истрагу против Бајдена? И Трамп и Зеленски то негирају.

Уколико дође до покретања поступка опозива Трампа, и украјински политичари би могли да добију позив да сведоче у Вашингтону. Толику пажњу у Америци ова бивша совјетска република није добила чак ни током анексије Крима 2014. године.

Тешка дилема за украјинског председника

Парадоксално, пре пет година је Украјина призивала пажњу светске јавности док би данас најрадије да је избегне. Зеленски малтене не даје изјаве о надметању Трампа и Демократа у Вашингтону. За ЦНН је ове седмице рекао да је Украјина „уморна“ од приче о спорном учешћу Бајденовог сина у приватном украјинском предузећу Бурисма.

Зеленски је заправо у тешкој дилеми, каже Серхиј Руденко, колумниста ДW из Кијева. „Ако призна да је постојао притисак из Вашингтона за покретање истраге, Зеленски би изгубио наклоност садашњег председника Трампа“, сматра Руденко. „Ако то демантује, могао би да затворити врата Белу куће у случају да се тамо усели Џо Бајден.“

Слично мисли и Володимир Јермоленко из медијске организације Интернеwс. „Верујем да се стратегија Кијева састоји у томе да избегне заузимање стране“, каже Јермоленко. Украјина, како каже, не може да приушти да изгуби америчку подршку јер би онда практично била сама у односу према Русији.

Но Кијев ипак није остао потпуно неутралан. Украјинско Државно тужилаштво поново преиспитује случај Бурисма, сазнаје се у Кијеву.

Вашингтон је у међувремену наставио са америчком војном помоћи и подржаће Кијев и даље, рекао је амерички министар спољних послова Мајкл Помпео.

Но односи на дипломатском нивоу су поремећени. Две земље месецима немају редовне амбасадоре у главним градовима.

Стога је мало вероватно да ће САД, како би Зеленски желео, учествовати у преговорима са Русијом о питању истока Украјине. Такође је упитно да ли ће Зеленски прихватити Трампов позив да дође у Белу кућу, посебно јер председнику Трампу прети импичмент.

Прочитајте ОВДЕ  какво то разарање невиђених размера прети планети?

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА