Најновије

ЈУТРО КОЈЕ ЈЕ ДОНЕЛО ИСТИНУ: Зеленски поставио пет захтев после признања Ирана да је срушио украјински авион

Иран је раније данас објавио да је војска те земље "ненамерно оборила" украјински путнички авион, наводећи да је у питању била људска грешка.

Председник Украјине Володимир Зеленски (Фото: Јутјуб)

Иранска војска је упутила извињење, наводећи да ће усавршити своје системе да би се спречило да се овакве трагедије више не понове.

“Украјина очекује пуну истрагу и признање кривице, као и компензацију од Ирана због обарања украјинског путничког авиона”, поручио је данас председник Володимир Зеленски.

“Иран се изјаснио кривим за обарање украјинског авиона, али ми инсистирамо на пуном признању кривице”, навео је Зеленски у саопштењу.

Зеленски је истакао да Украјина очекује да се Иран обавеже да је спреман да спроведе потпуну и отворену истрагу и приведе одговорне правде, врати тела погинулих, исплати компензацију и званично се извини путем дипломатских канала.

Иран је претходно објавио да је војска те земље "ненамерно оборила" украјински путнички авион, наводећи да је у питању била људска грешка. У саопштењу иранске војске се наводи да је грешком процењено да је авион "непријатељска мета" пошто се летелица окренула ка "осетљивом војном центру" Револуционарне гарде.

“У тим условима, због људске грешке, авион је ненамерно погођен”, наводи се у саопштењу и истиче да ће одговорни бити процесуирани.

Признање је уследило након што су амерички и канадски званичници навели да је "врло вероватно" да је иранска противавионска ракета оборила авион, што је Техеран у почетку негирао, називајући те наводе "великим лажима".

Авион је оборен у среду, неколико сати након иранског ракетирања две војне базе у Ираку које користе америчке снаге, што је била одмазда за убиство најмоћнијег иранског генерала Касема Сулејманија. У несрећи је погинуло 176 путника и чланова посаде, већином држављана Ирана или Канађана иранског порекла, који су се преко Украјине враћали у Канаду након празника проведених у Ирану.

Прочитајте ОВДЕ како је Иран признао да је оборио украјински авион.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА