Најновије

ХАОС НА САСТАНКУ ЕВОПСКЕ УНИЈЕ "Штедљива четворка" спустила рампу, не дају више ни цент, Брисел на ивици распада!

Лидери ЕУ су се данас суочили са буџетским хаосом на првом самиту након Брегзита, пошто су четири богате нације одбиле да попуне јаз који је остао одласком Британије.

Савет Европе (Фото: consilium.europa. eu

27 лидера запало је у ћор сокак након свађе у раним сатима у Бриселу, а разговори о буџету о три билиона евра наставили су се други дан, а данас поподне је и даље било застоја, преноси "Дејли мејл".

Одлазак Велике Британије оставио је са рупом од 75 милијарди у финансијама током седам година, а борба за буџет открила је оштре поделе између чланица ЕУ.

Немачка жели да потроши више на климатске промене, док Француска тражи више новца за заједничку одбрану, а сиромашније државе одлучне су да задрже своје великодушне исплате у ЕУ.

Али такозвана “штедљива четворка”, Аустрија, Холандија, Данска и Шведска нису спремне да плате више како би попуниле рупу.

Холандски премијер Марк Руте рекао је да "не планира да стави свој потпис" на последњи компромисни предлог.

Подаци ЕУ траже цифру од 1,08 процената комбинованог БДП-а како би покрили шест година од 2021. до 2027. године, али штедљиве нације нису спремне да пређу садашњих 1 проценат.

У међувремену, нације које примају „кохезијске фондове“ желе још више, а ауторитарни мађарски премијер Виктор Орбан рекао је новинарима да данас желе „најмање 1,3 одсто или близу тога“.

Јединство 27-чланог блока током преговора о Брегзиту уступило је место непромишљеним разговорима о будућности након што је Британија коначно напустила ЕУ 31. јануара.

Разочарани чешки премијер Андреј Бабис рекао је да "нема смисла наставити самит" ако "штедљива четворка" одбије да повећа свој допринос.

"Ако група од четири богате земље Шведска, Данска, Холандија и Аустрија инсистирају, можемо се вратити кући", рекао је данас Бабис.

Четворка не жели да плати више да би попунила јаз због Брегзита, док је Немачка је такође опрезна по питању буџета.

Међутим, сиромашније државе јужне и источне Европе желе да задрже издашна средства ЕУ без обзира на Брегзит.

Француски лидер Емануел Макрон подржао је позиве да се одупру смањењу потрошње, рекавши да би било "неприхватљиво" надокнадити одлазак Британаца смањењем потрошње ".

Тренутни дугорочни буџет за период 2014-2020 износи 1,08 трилиона евра, што представља 1,02% бруто националног дохотка за ЕУ28, пре одласка Британије.

Прочитајте ОВДЕ    ко каже да смо допустили да се пацови поново накоте.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА