Најновије

"Кисић и Лончар вређају интелигенцију лекара!"

На изјаве др Дарије Кисић Тепавчевић и Златибора Лончара, који су јуче и данас коментарисали отворено писмо више стотина лекара који захтевају смену Кризног штаба, реаговали су многи лекари који су свој потпис ставили на ово отворено писмо.

Златибор Лончар и Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Др Дарија Кисић Тепавчевић је, подсетимо, рекла да међу потписницима нема епидемиолога, инфектолога, имунолога, те да лекари који су се потписали нису компетентни за заразне болести, док је министар Златибор Лончар више пута нагласио да је то писмо производ политике, а не струке.

Једна од докторки која је реаговала јесте и прим. др Славица Плавшић, специјалиста за плућне болести.

Она је на свом Твитер налогу саопштила да је потписала отворено писмо, а за Нова.рс објашњава који су јој били мотиви да потпише отворено писмо.

“Иницијална каписла и кап која је препунила чашу била је јучерашња изјава др Дарије Кисић Тепавчевић да су доктори некомпетентни, да их има много из приватне праксе, и томе слично”, почиње причу др Славица Плавшић.

“На списку доктора који су потписали отворено писмо постоје јако значајна имена, на пример, проф. Драгана Јовановић која је мој учитељ и једно од најзначајнијих – ако не и најзначајније – име у пулмологији у Србији. То је жена изузетних моралних и стручних квалитета. Ако се њено име нашло на том списку, онда заиста не треба сумњати у кредибилитет таквих потписа. Такође, на том списку постоји и доста изузетно стручних имена из области пулмологије, али и других доктора који су итекако погођени ситуацијом, иако нису епидемиолози, инфектолози или директно укључени у Цовид центре”, каже др Плавшић.

То је била директна увреда – да су лекари некомпетентни

За коментар Дарије Кисић Тепавчевић могу само рећи да вређа интелигенцију и понижава све године рада и надљудске напоре које медицински радници улажу у борби против пандемије. Могла бих да поставим и следеће питање: Да ли је Дарија Кисић Тепавчевић у животу прегледала пацијента?

Оно што је била лична увреда и здравог мозга и интелигенције јесте да су многи доктори повукли потпис, јер нису знали шта потписују. Ми смо дебили, па не знамо шта потписујемо, подметнули су нам, нисмо добро разумели? То нема везе са политиком, ко год тако нешто каже, то је лична увреда, нарочито за лекаре у првим борбеним редовима.

Који су моји лични мотиви? Ја сам специјалиста за плућне болести у пензији, са преко 30 година рада у Служби за плућне болести Опште болнице “Студеница” Краљево. Имам огромно искуство у предходним епидемијама, лично сам преболела и Х1Н1 (свињски грип), као и плућну туберкулузу (професионална болест!), а пошто сам у инвалидској пензији, та знања не могу ни са ким да поделим, да пружим, јер људи у инвалидској пензији немају право да се баве било којим послом које је у било каквој вези са њиховим основним занимањем.

Овде морам да поменем Кркобабића, који је такође у инвалидској пензији, али је близак политици, ту је и Даница Драшковић као најбогатија инвалидска пензионерка у Србији… Али то су они, они могу, ми обични смртници не можемо да се бавимо.

Шта бих променила?

Када је реч о стварности у којој се налазе медицински радници, о томе се може писати данима али бих издвојила само неколико проблема: Општа неорганизованост у Цовид центрима, поготову жариштима у смислу недовољног кадра, опреме и са нејасним инструкцијама за рад и поступање са пацијентима у смислу дијагностике.

По мом мишљењу, у Цовид амбуланте је потребно довести тим стручних људи, како за медицинска тако и за немедицинска питања (организација путева, постављања људи на права места, упућивање пацијената на коректну процедуру, тако да се гужве и чекања сведу на минимум).

Док се пацијент упути на “праву адресу”, прође доста времена, што свакако може довести до погоршања. Наглашавам да то није одговорност самих медицинских радника, већ оних који раде у организацији.

Шта је са донацијама, где је новац?

Такође је неопходно испитати донације опреме и новца. Наиме, постоји толико донација које се наводно упућују ка многим здравственим установама, а нека одељења се боре чак и за безконтактни топломер. А за много тога се не зна да ли стигне у праве руке, односно одељења и амбуланте којима је помоћ неопходна.

У вези са сарадњом са садашњим Кризним штабом, врло је нејасно на ком се нивоу он дешава. Медицински радници са којима сам ја у контакту немају јасна упутства нити помоћ од Кризног штаба. Оно што видимо као проблем јесте недостатак тачних информација које Кризни штаб даје јавности. Неопходно је представити стварну слику броја оболелих медицинских радника и других пацијената и стварно стање у болницама не би ли јавност схватила озбиљност ситуације. Неопходно је стати на пут лажном информисању и треба санкционисати оне који су за то одговорни.

Конкретна имена која треба да буду у штабу тренутно нису дефинисана, нити ја могу о томе одлучивати. Свакако, то треба да буду нестраначке личности и они који су се доказали у свом послу. У кризном штабу, осим епидемиолога, морају бити и људи који раде директно са пацијентима и они који знају како се влада оваквом кризом.

Што се тиче осталих хроничних болесника, они су сада у јако великом проблему јер је све мање лекара којима могу да се обрате и све теже могу доћи до терапије и дијагностике, а то и јесте једна од главних и најстрашнија последица лома здравственог система, који прети да се погорша ако се настави са овако неодговорним управљањем.

Турска појачава своје војно присуство у Либији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА