Најновије

НИШТА ОД НАЈАВЉЕНИХ САНКЦИЈА БЕЛОРУСИЈИ! Кипар блокира ЕУ због "љубави" Ангеле и Ердогана!

Кипар је запретио блокирањем најављених санкција Европске уније против Белорусије које је Брисел хтео да уведе за 31 званичника (међу њима нема Александра Лукашенка, прим. аут.), уведених због бруталног сузбијања протестних акција, преноси агенција Блумберг.

Реџеп Тајип Ердоган и Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Како наводи ова агенција, Кипар је изјавио да, док се државе-чланице ЕУ не сложе да уведу ограничења Турској због операција бушења у источном Средоземљу, ни они неће потписати предлог за увођење санкција белоруским званичницима.

Свако гледа себе

Ово би могао бити кец у рукаву Кипра, који већ дужи временски период покушава да се избори за своје интересе на Средоземљу. Наиме, ова острвска држава од јуна прошле године покушава да постигне стављање на санкционе спискове Европске уније седам турских компанија које су вадиле природни гас у економској зони Кипра. Грчка и Кипар су две државе које инсистирају на одвојеним санкцијама за Турску, а на све то, ове две земље би требало да дају подршку санкцијама намењеним белоруским званичницима. Њихова сагласност је и те како потребна ЕУ како би договор био постигнут, будући да је за увођење санкција Минску потребна подршка свих 27 земаља савеза.

Како преноси Дојче веле, председник Републике Кипар Никос Анастасијадес је позвао ЕУ да пређе са речи на дела и затражио одлучност ЕУ у вези са поступцима Турске. Због тога се појавила и карикатура Ангеле Меркел, Реџепа Тајипа Ердогана и Емануела Макрона у најпознатијим кипарским новинама Филелефтерос, која на најбољи начин описује став званичника Кипра, а то је да Меркелова очигледно, из само Немачкој познатих разлога, не преноси Ердогану оно што од ње траже европски лидери.

Кипру се жури

Грчка и Кипар врше притисак на ЕУ и желе да спрече одуговлачење у Бриселу, где се ради на списку могућих санкција против Турске које би требало да присиле Анкару на уступке у спору око гаса у источном Средоземљу, док шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ има овлашћење да паралелно преговара и са Турском како би се смањила напетост. Међутим, још увек је непознато какве би то могле да буду санкције и кога у Турској би погодиле. Из изјаве Бореља да се наслутити да се не ради о санкцијама само против појединих особа, већ и против фирми која раде на вађењу гаса, али на списку би могле да се нађу и банке које финансирају те фирме.

Откривено Трампово тајно оружје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА