Најновије

ЗСО ЈОШ УВЕК КАМЕН СПОТИЦАЊА: Након Лајчакове посете, чују се нове поруке Приштини!

Представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине завршава своју посету. Заједница српских општина остала је камен спотицања две стране, а у ком правцу ће ићи преговори и даље је непознато. Неки су мишљења да смо од Мирослава Лајчака могли чути неке нове поруке.

Мирослав Лајчак (Фото: predsednik.rs)

Устав није Библија. То је у Београду рекао европски представник за дијалог говорећи о спровођењу договора из Брисела о Заједници српских општина. А у ономе што није Библија пише: У Београду - Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије (...) има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије. А у Приштини: (Тзв.) Република Косово је независна, суверена, демократска, јединствена и неодвојива држава.

Од када се Уставни суд прогласио ненадлежним, уставност онога о чему се преговара у Бриселу није тема у Србији, сматра новинарка Милица Андрић Ракић.

"А сасвим супротно је на такозваном Косову. На Косову постоји чак и одређена доза страха, чак можда и панике од могућности мењања Устава и то се представља као нешто врло драматично. И ово је први пут да чујемо европског званичника да каже да то није нешто што није очекивано из овог процеса. Друго, да није нешто што треба да се посматра као опасно", каже Андрић Ракић, новинарка КоССев-а.

А у Приштини опасност виде у Заједници српских општина. Лајчак, такорећи, још није ни отишао, а из Самоопредељења већ демантују да су са њим разговарали о тој теми.

Представник за дијалог је и Београду и Приштини послао део поруке коју друга страна жели да чује, сматра Марко Савковић.

"Пре свега је рекао да она буде формирана, мислим да је то јако важна порука, али је рекао да она треба да буде формирана у складу са уставом Косова, што је проблем око кога се ми вртимо већ неколико година и мислим да је то порука која треба да умири јавност у Приштини. У Београду је послао поруку - Заједнице ће бити, и да треба да буде формирана у складу са споразумима из 2013. и 2015. године", примећује Марко Савковић, из Београдског фонда за политичку изузетност (БФПЕ).

А у општим принципима из 2015. пише да заједница треба да буде успостављена као што је предвиђено Првим споразумом, Законом о ратификацији Првог споразума и законима Косова. Као и да ће на основу Првог споразума који признаје њен посебан карактер, Влада Косова усвојити уредбу која ће се непосредно примењивати и коју ће размотрити Уставни суд.

Андрић сматра да су Приштини овога пута послате поруке које до сада нисмо чули.

"Оно што је било занимљиво на конференцији у Приштини је да је он (Лајчак) први пут употребио реч коју често користи српска страна - то је компромис. Дакле рекао је да (тзв.) косовска јавност треба да буде свесна да сваки договор треба да буде резултат компромиса", примећује новинарка Милица Андрић Ракић.

Ништа није договорено док се све не договори. За сада тако изгледа принцип Европске уније у дијалогу. Велики број договореног из 2011. и 2013 године под покровитељством Еропске уније је, ипак, спроведено. Међутим, за поједине споразуме кредит је преузела Америка, па је европски представник за дијалог на то морао да подсећа и да враћа отету славу.

Још једно писмо Приштини од ЕУ, више о томе ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА