Најновије

ДВА МЕСЕЦА ПРОТЕСТА У БЕЛОРУСИЈИ! Народ на улицама! Покренут ланац догађаја који може да доведе до ексалације!

Два месеца откако су спорни председнички избори тргнули Белорусију из дубоког политичког сна након четврт века ауторитарне владавине, чинило се да је дошло до застоја. Демонстранти су наставили да пуне улице, али председник Александар Лукашенко није показао никакав знак одступања. А онда је белоруски лидер покренуо ланац догађаја који би могли да доведу до ескалације у наредним недељама.

Протести у Белорусији. (Фото: Јутјуб)

У прошлу суботу је неочекивано посетио зграду затвора где је одржао четворочасовни састанак иза затворених врата са представницима опозиције. Међу њима је био и бивши банкар Виктор Барабико, најоштрији Лукашенков ривал који је ухапшен у јуну. Председникова прес служба је рекла да ће детаљи округлог стола остати тајни, али да је циљ састанка био да се "чује свачије мишљење“.

То је свакако био драматичан преокрет за Лукашенка, који је претходно оптужио опозицију за покушај пуча против њега. Било је такође прећутно признање политичке природе смештања ривала иза решетака. Белорусији никада није недостајало политичких затвореника, али ниједан до сада није одржао састанак са Лукашенком.

- Ово је за њега поступак без преседана да учини нешто слично. То сугерише недостатак самопоуздања са његове стране - рекао је Најџел Гоулд-Дејвис, бивши британски амбасадор у Белорусији.

Састанак, који је опозиција видела као знак слабости, могао би да збуни елиту земље која је углавном остала лојална Лукашенку. Оно што састанак није био, кажу посматрачи, јесте истински покушај дијалога.

Уместо тога, састанак је пре био покушај да се подели опозиција и створи марионетска опозиција за преговоре, пише "Форин полиси". Двојица затвореника - Јури Васкрасенски, члан Бабариковог предизборног тима, и Димитри Рабцевич, директор белоруске канцеларије ИТ компаније "ПандаДоц" - пуштени су у кућни притвор убрзо након састанка. У интервјуу за државне медије, Васкрасенски је рекао да је од њега затражено да предложи уставне промене, мада су неки сумњали да је читао припремљене изјаве.

Тихановска је политички дебитант, једини члан опозиције којем је дозвољено да се региструје да се кандидује против Лукашенка. Њена кандидатура је брзо постала највећа нада за Белорусе уморне од година економске стагнације и лошег одговора председника на пандемију. Пошто је побегла из Белорусије у Литванију убрзо након избора у августу, Тихановска се суочила са позивима других чланова опозиције да појачају притисак на режим.

Она сада мора да балансира - потребно је да убаци већи број лидера у протестни покрет који је углавном био без вође, али без превише конфронтације са режимом. Масовни протести, укључујући и онај прошле недеље који је окупио 100.000 људи у Минску, упркос недостатку организованог вођства показују колико је распрострањено незадовољство Лукашенковом владавином.

Јермени растурили азербејџанске снаге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА