Најновије

Још један доказ да Турци бомбардују Јермене у Карабаху! (ВИДЕО)

СОМ (турски: Satha Atilan Orta Menzilli Muhimmat) је аутономна, слабо уочљива, високо прецизна крстарец́а ракета најновије генерације коју је развио "Тубитак Саге", Институт за истраживање и развој одбране Турске.

Турски авиони. (Фото: Flickr)

Крстарец́а ракета СОМ припада породици прецизног ударног оружја против копнених или морских циљева. Користи ГПС као свој примарни начин вођења употпуњен напредним навигационим системом и радарским системом теренског референцирања, омогуц́авајуц́и ракети да прелети терен током лета како би избегла локалне одбрамбене системе.

Према програмеру, она има напредну геометрију и аеродинамику у односу на сличне ракетне системе, као и лагане композитне компоненте које минимализују радарски пресек ракете. Инфрацрвени снимач терминалне фазе открива појединачну мету поклапањем њеног потписа са унапред учитаном базом података сличних циљева омогуц́авајуц́и прецизан удар.

Иако је првобитно најављено да је домет ракете 100 наутичких миља, у локалној штампи су се појавиле расправе око стварног домета ракете након што је премијер Реџеп Тајип Ердоган неочекивано поставио циљеве за развој ракете домета 2.500 км (1.300 наутичких миља) на пленарној седници Савета за високу науку и технологију 28. децембра 2011. године.

Дана 26. октобра 2018. године, турска Управа одбрамбене индустрије објавила је да је ракета ушла у фазу серијске производње са "Рокетсаном". Азербејџан наводно има само ракете СОМ за копнено дејство, али постоје и варијанте за лансирање са морских површина и из ваздуха.

Ракета СОМ први пут је демонстрирана на паради и прослави стогодишњице постојања азербејџанске војске, што јасно показује да је Азербејџан добио модификовану верзију СОМ-Б1 што га чини првим страним корисником СОМ пројектила.

Ракета СОМ-Б1 користи се за копнене и морске циљеве и омогуц́ава борбеним авионима ААФ да с великом прецизношц́у уништавају циљеве који се налазе иза линије фронта, а да их не погоди ПВО.

За сада није јасно са чим би Азербејџан користио ракету базирану на ваздуху и да ли је купио конкретно ту врсту ракета. Ракета СОМ интегрисана је за употребу на турском Ф-16 "Fighting Falcon" (CCIP и Block 50) и турском авиону Ф-4Е 2020.

Азербејџан не користи ниједан од наведених авиона.

Црногорски водитељ питао Вучића да ли ствара Велику Србију Више о томе ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА