Најновије

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У БИХ: "Знао сам шта ме очекује овде"

Одлазећи амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је вечерас да је његова земља гарант Дејтонског мировног споразума и да доприноси процесу стабилизације у БиХ.

Петар Иванцов. (Фото: Јутјуб)

- У БиХ сам дошао пре шест година, али пре тога сам се четири године бавио БиХ и Балканом у Министарству спољних послова Русије, тако да сам знао шта ме очекује овде - рекао је Иванцов, преноси Срна. Истакао је да Русија има развијене политичке, трговинске, културне и економске односе са БиХ.

Коментаришући седницу Савета безбедности УН поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, Иванцов је оценио да је добро што је амбасадор Русије у УН Василиј Небензја организовао седницу и да је то добра иницијатива.

- Два пута годишње сведочимо седницама Савјета безбедности УН на којима говори високи представник у БиХ. На последњој сједници је омогућено да се чује глас народа из БиХ, односно да говоре лидери три народа - навео је Иванцов.

Он је нагласио да са представницима земаља које су чланице Савета за спровођење мира у БиХ има исти задатак, а то је мирна и стабилна БиХ.

- Разлика међу нама јесте улога међународне заједнице у БиХ. Русија полази од тога да је њена улога да саветује и доприноси позитивним процесима, а не буде тутор локалним странама - рекао је Иванцов за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је навео да у 14 приоритета Европске комисије пише да ОХР не може постојати на путу БиХ ка ЕУ.

- ОХР је требало да буде затворен још 2007. године, о чему је одлучио Савет за спровођење мира. Два конститутивна народа не желе ОХР и можда је дошло време да буде затворен и што се раније то догоди, биће боље за БиХ како би њени народи могли да одлучују о својој судбини - рекао је Иванцов.

Он је напоменуо да високи представник у БиХ често покушава да буде представник ЕУ и директно каже да треба бити више Брисела него Дејтонског споразума, што је неприхватљиво.

- Високи представник има мандат, а то је Дејтонски мировни споразум. Ако говори да овај споразум не треба да постоји, зашто ће онда овде. Ако говори да ЕУ мора бити уместо Дејтонског споразума, онда није потребан и мора да оде - поручио је Иванцов.

Арно Гујон добио место при влади Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА