Најновије

НОВА ВЛАСТ, НОВО ОЛАКШАЊЕ: У Црној Гори од септембра бесплатни уџбеници, у Србији се наставља драње родитеља

Бесплатни уџбеници за основну школу, повећање радног искуства за избор директора школа, промена начина финансирања талентованих ђака, неки су од предлога садржаних у изменама закона, које су предложили посланици владајуће коалиције и о којима ће се расправљати на ванредном заседању Скупштине, које је заказано за 18. фебруар.

Ђаци у Црној Гори ће имати беспалтне књиге (фото: dw видео принтскрин)

Предлози измена рађени су у координацији са владиним ресорима, али они ће се о томе и званично изјаснити пре седнице парламента.

На списку предлога је и повећање минималне зараде и старачких накнада, увођење дечјих додатака…

Предложеним изменама Закона о основном образовању и васпитању предвиђено је да право на бесплатне уџбенике за основну школу има сваки ученик, и то од наредне школске године, која почиње у септембру.

“Прописивањем да право на бесплатне уџбенике за основну школу, на терет буџета државе, припада сваком ученику, стварају се претпоставке за једнаку доступност основног образовања за све и осигурава се фактичка равноправност”, наводи се у образложењу.

Предлагачи процењују да је за примену овог закона из буџета потребно издвојити око четири милиона евра, с обзиром на то да у овој школској години у Црној Гори има 68.506 ученика основних школа.

Иначе, у Србији су уџбеници папрено скупи. Сви покушаји да се уведу бесплатни уџбеници били су узалудни, уз образложење актуелне власти да за то нема пара, иако се паре расипају на потпуно бесмислене или дебело преплаћене пројекте. Након што је Фондација Алек Кавчић обезбедила онлајн бесплатне уџбенике за неке од разреда основних школа и најавила наставак пројекта, уследила је најава тужбе издавача уџбеника како би покушали да сачувају своје привилегије.

А да ли ће ђаци у Србији моћи од септембра да користе бесплатне уџбенику за трећи и седми разред у ПДФ формату, читајте ОВДЕ.

Извор: Ин4С, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА