Најновије

ПОВРАТАК "ОТВОРЕНОМ НЕБУ" МОГУЋ: Из Москве јасна порука - само ако Вашингтон испуни један услов!

Москва неће унедоглед чекати да Сједињене Америчке Државе донесу одлуку по питању враћања Споразуму о отвореном небу – у Русији се настављају унутрашње државне процедуре о иступању Русије из Споразума, рекао је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

Руски авиони. (Фото: ТВ Звезда)

Он је истакао да је у последње време скретана пажња на то да је руска страна најавила да постоји могућност да се измени став по питању покретања унутрашњих процедура које претходе изласку из Споразума, уколико Вашингтон да сигнал да САД намеравају да се врате Споразуму.

„То је заиста тако и ми остављамо отворена врата. Али колеге из Вашингтона и других престоница НАТО-а треба да схвате да ни ми нећемо до бесконачности чекати да они коначно среде своје мисли, да нешто тамо проанализирају, извагају 'за' и ' против' и одреде да ли су САД спремне или нису да се врате Споразуму о отвореном небу“, поручио је Рјабков.

Такође је истакао да „унутрашња припрема за иступање Русије из Споразума није обустављена“.

„Када се то заврши и ако до тад САД не саопште да су спремне да се врате Споразуму, Русија ће предати депозитарима, а то су Мађарска и Канада, ноту о томе да она излази из Споразума. Од тог тренутка до званичног иступања предстоји шестомесечни период. Наш унутрашњи рад се наставља свакодневно и наше колеге из Вашингтона и других престоница НАТО-а требало би да буду свесни тога и да не губе време ако су спремни да се врате у нормалу у тој сфери. Време ће пре или касније истећи“, нагласио је руски дипломата.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и представљао је једну од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Споразум је на снази од 2002. године и омогућава државама-чланицама да отворено прикупљају информације о међусобним војним снагама и активностима. До недавно су потписнице споразума биле 34 државе.

Сједињене Америчке Државе су 22. новембра званично изашле из Споразума о отвореном небу, а Русија је 15. јануара покренула процедуру иступања из истог због недостатка било каквог прогреса по питању уклањања препрека које су се створиле до сада и које ометају његову функционалност.

НАТО објавио да је спреман за рат саРусијом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА