Најновије

КАД ВЛАСТ УМЕША ПРСТЕ: СПЦ - некад најугледнија институција, а данас...

Досадашњи митрополит Порфирије 46. је патријарх Српске православне цркве. Све је завршено јуче, великом брзином, у крипти Храма Светог Саве. Вероватно се сада многи српски патријарси окрећу по небесима, када виде шта се дешава у држави Србији и каква је сада Српска православа црква, коју су они стварали преко 800 година. Сигурно мисле да то није она црква коју су оставили у аманет својим наследницима.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

И није. Некада су се патријарси и епископи бирали по начину мисије због које су "на земљи", угледу који су стицали у народу, научном деловању, образовању, култури, ако хоћемо и по господству.

А данас? Данас се нажалост први међу једнакима у Српској православној цркви бира(ју) по полтронству према власти која је епископат понизила као ни једна до сада. Власти која се дрзнула, али уз подршку похлепних полтрона са митрама и коронавируса, да унизи још оно што је остало неунижено у српском роду.

Власти која се после 800 година и после куге, шпанског грипа, тифуса... и многих других ратова видљивих и невидљивих, дрзнула да организује Сабор на месту које одговара њој и онима које је заслепила својим нечасним радњама, а не оним часним епископима у њеном делу који су у правом смислу речи Божији изасланици и који нису сагињали главе ни пред ким осим пред Богом.

Да организује ријалити под светлима рефлектора и камера, својим марионетама.

У таквом амбијенту биран је и изабран наследник Светог Саве, Светог Варнаве (Росића), Гаврила (Дожића), Павла (Стојчевића). А, режимски фаворити нису били ни до чланака поменутим. Један, најстарији сплеткарош који се чак стиди и свог презимена, један који је провео у Америци осам година и за то време је свој речник обогатио са речима јес, но и ОК (мада, можда их је и заборавио) и један нешто млађи који је оличење једног од ове двојице (бар тим стопама је до сада сигурно корачао).

Са таквим кандидатима за трон Српске православне цркве, бојимо се да садашњи режим у Србији, нашу цркву намерно гура у, није то лако рећи, али тако се чини, нови раскол.

Никада толико прљавих ствари није пратило избор новог патријарха Српске православне цркве. Никада се таблоиди тиме нису бавили, нити је њих то занимало. Никада власт, барем у последњих 30 година, није бирала наследника на трону Светог Саве. Ако је можда и интересовало, а нормално је да јесте, није правила раздор међу онима који бирају.

Није сигурно захтевала подаништво и улизништво као садашња братија са Андрићевог венца.

Скандалозан избор патријарха, Порфирије брани Вучића уместо КиМ, љуби руку папи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА