Најновије

НАУЧНИЦИ СЕ ХВАТАЈУ ЗА ГЛАВУ ЗБОГ НОВОГ СОЈА! Драматично упозорење: Ђаво је већ овде, волео бих да је другачије... (ФОТО)

Чини се да је нови сој корона вируса који су научници назвали „ђаволским“ смртоноснији, лакше се шири, а можда и вакцине неће бити довољно ефикасне против њега.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Научници су овај сој који долази из Калифорније означили као "ђаволски" након њихових алармантних открића.

Нови сој се зове Б.1.427 / Б.1.429 и први пут је примећен у Калифорнији ове зиме.

Варијанта је пронађена у Данској, Мексику и на Тајвану. Као и свака нова варијанта, садржи нове мутације за које су научници били свесни да би јој могле дати предност над „оригиналним“ сојем вируса.

Научници су то пажљиво проучавали и први налази су изазвали забринутост. Истраживачи су анализирали 2.172 узорка вируса прикупљених у Калифорнији између септембра 2020. године и јануара 2021. године.

Током овог времена, нови сој је нагло порастао и постао доминантнан, а случајеви узроковани његовим удвостручавањем сваких 18 дана.

У раду се наводи да су лабораторијска истраживања открила да је варијанта „најмање 40 процената ефикаснија у зарази људских ћелија“ у поређењу са ранијим сојевима. Ово се вероватно заснива на лабораторијским експериментима који истражују како се корона вирус веже за људске ћелије.

Поред тога, брисеви људи који су имали позитиван тест на сој имали су двоструко већи ниво вирусних честица - иначе познатих као вирусно оптерећење - у грлу или носу. Заједно, ови налази сугеришу да калифорнијски сој има способност лакшег ширења међу људима.

- Ђаво је већ овде. Волео бих да је другачије. Али наука је наука - изјавио је др Чарлс Чију, вирусолог са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску.

Др Чарлс и његов тим такође су анализирали 300 случајева Б.1.427 / Б.1.429 да би утврдили да ли је више људи умрло од овог соја у поређењу са другима. Открили су да је ризик од смрти већи. Али пошто је узорак студије био тако мали - гледајући само 12 смртних случајева - докази нису јаки.

Лабораторијске студије такође су откриле да антитела у крви људи који су претходно били заражени короном или су вакцинисани нису тако добро функционисала да убију калифорнијски сој корона вируса.

Ово би могло значити да је варијанта потенцијално у стању да избегне вакцине или да учини њихову ефикасност слабијом, мада је др Чарлс рекао да још није јасно да ли је то случај. Вакцине су направљене против старијих сојева вируса. Иако су нови сојеви слични, њихове мутације могу учинити да имуни систем изгледа непрепознатљиво.

"LA Times" је известио да су антитела произведена против калифорнијске варијанте двоструко нижа. Утврђено је да варијанта Јужне Африке смањује одговор антитела шест пута у експериментима произвођача вакцина Модерна.

Неки истраживачи који нису били укључени у нову студију рекли су да изгледа да калифорнијска варијанта не представља толику опасност као друге варијанте коронавируса.

- То није тако велика ствар. Све сам уверенији да се овај сој преноси више од других локално. Али не постоје докази који указују на то да се налази у истом стадиону као Б.1.1.7 сој Кент - рекао је Вилијам Хенејџ, епидемиолог са Харварда.

Утврђено је да је сој Кент, који је постао доминантан у Великој Британији, до 70 одсто преносивији, а између 30 и 90 посто смртоноснији.

Научници су забринути да је еволуирао још даље од свог настанка. Неки људи су заражени сојем Кент који носи још једну мутацију пронађену у јужноафричкој и бразилској варијанти, названу Е484К.

Такође је утврђено да су се сојеви Кент и Калифорнија спојили да би направили нови хибрид. Али само један случај овога су пријавили амерички званичници.

Нови вођа Ал Каиде реорганизује трупе, Запад страхује од напада! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА