Најновије

УКРАЈИНСКИ ТЕНКОВИ ИДУ ПРЕМА ДОНБАСУ: Спрема се офанзива у духу операције Олуја (ВИДЕО)

Воз који је снимљен како се креће у правцу Донбаса, носи тенкове и друга борбена возила.

Украјински тенкисти (Фото: Министарство одбране Украјине)

Познати руски војни посматрач Борис Рожин, који води популарни блог Collonel Cassad, на страницi свог ауторскоg Телеграм kanala даје анализу догађаја који су се одиграли последњих дана. Његове закључке преносимо у целости:

'’1. У касним поподневним часовима појачано је гранатирање у правцу Доњецк-Горловка. Обе стране су активне, укључујући употребу артиљерије. Највероватније ће сутра бити извештаја о жртвама са обе стране.

2. Повећан је број снимака ешалона са војном опремом, који се крећу источном Украјином. Штавише, неки од њих су забележени на видео снимку. Постоје извештаји да украјинске оружане снаге акумулирају пешачке горске нападе у подручју Горловке (потенцијално да изврше јуриш на положаје у близини депоније).

3. Реторика у Кијеву постаје све више хистерична и претећа, актуелизујући тему војног сценарија и покушаја решавања судбине Донбаса у духу операције Олуја или недавног рата у Карабаху. Нико није хтео да испуни споразуме из Минска и неће.

4. Управо под овом причом, чисти се информативни и политички простор, тако да у случају почетка интензивне фазе непријатељстава, ништа не би сметало потребним наративима који оправдавају следеће проливање крви.

5. Као и раније, кључни фактор је став Руске Федерације и њена спремност да користи трупе Јужног војног округа у случају покушаја украјинских оружаних снага да силом ликвидирају ДНР и ЛНР, као и брзина реакције на потенцијалне офанзивне операције Оружаних снага Украјине.

6. Све ово, наравно, неће нужно довести до офанзивне операције великих размера, САД, на пример, могу контролисаном ескалацијом да провере одговор Руске Федерације на такве претње извођењем снажног сондирања. Ако мисле да ће реакција бити слаба, можда могу дати зелено светло за офанзиву.

7. На делу територије Донбаса коју су окупирале Оружане снаге Украјине, данас је због дугова искључено снабдевање топлотном енергијом. Била је то реклама за бригу Украјине за становнике Донбаса“.

Како је непознати нападач запалио турску окупациону зону у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА