Најновије

ЕРДОГАН ПРЕСЕКАО: Турска их више не признаје!

Председник Турске Реџеп Таип Ердоган одлучио је да иступи из међународног споразума о заштити жена упркос апелима активиста који тај документ виде као кључни инструмент у борби против растућег породичног насиља.

Реџеп Тајип Ердоган. (Фото: tccb.gov.tr)

Иако је у Турској евидентиран пораст насиља у породицу током протекле године, званична Анкара одлучила је да иступи из споразума који је под покровитељством Савета Европе усаглашен у Истанбулу и који је Турска потписала 2011. године, пренео је Ројтерс.

"Женска права су загарантована нашим законима, пре свега Уставом. Наш правосудни систем је динамичан и довољно снажан да примењује нове законске мере када је то потребно", изјавила је министарка за породицу, рад и социјалну политику Турске Зехра Зумрут, не наводећи прецизно из којих је разлога Турска одлучила да иступи из међународног споразума.

Међутим, турски конзервативни кругови, који се противе родној равноправности, сматрају да међународни споразум подрива породичну структуру, охрабрује насиље и промовише хомосексуалност.

Критичари упозоравају да ће овај потез званичне Анкаре додатно удаљити Турску, која тежи уласку у ЕУ, од европских вредности.

Гадафијев човек на челу Либије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА