Најновије

ОПЕРАЦИЈА ФЕДОСИЈА: Како су руски командоси разоружали одред украјинских маринаца на Криму обучен по НАТО стандардима!

Ове године навршило се седам година од операције "Федосија", која је помало била заборављена због силних дешавања која су уследила после руског заузимања Крима и ексалације сукоба на истоку Украјине. Операција под кодним именом "Федосија" имала је за циљ да се на силу разоружа батаљон морнаричке пешадије поморских снага Украјине, јер је то била једина једница Украјинске војске која је одбила предају, односно радило се о одреду обученом по НАТО стандарду који је одбио да се преда.

Руска војска. (Фото: ria.ru)

Како је у филму "Крим. Повратак кући" описао Александар Остриков заменик команднта Црноморске флоте ВМФ РФ, руске једнице су имале великих проблема са овим одредом.

“То је био пододред у структури НАТО-а. Због тога смо могли да очекујемо развој сукоба, што нисмо желели никоме да допустимо у таквим околностима”.

Наиме на врхунцу дешавања на Мајдану, 8. јануара тај одред из поморске базе Федосија званично је био  преузео дежурство у саставу НАТО снага за брзо реаговање. О томе сведочи документ о циљу партнерства, под кодом алијансе П0318 навођење авијације НАТО.

"На основу кога су на Криму официри украјинске војске били у обавези да наводе авијацију НАТО може се само нагађати. А под кодом Л0001 - копнене операције, друге задатке нису имали јер нису изражавали вољу своје државе, већ државе под чијом су се окупацијом нашли....", изјавио је у горепоменутом документарцу  Александар Остриков.

На питање водитеља с ким су одржавали везу? Он је рекао:

“Одржавали су везу са представницима Генералног конзулата САД из Кијева, који су им у том тренутку издавали директна наређења. Циљ је био да се сила примењује против мирних грађана Федосије”.

Преговори и блокда једнице трајали су три недеље. Украјински маринци припремали су оружани продор у Федосију. На банковне рачуне њихових командира легла је огромна сума новца, коју си им раније обећали представници Генералног конзулата САД.

“То је било деловање “меком силом “ да се смањи напетост која је постојала у Федосији", каже Остриков објашњавајући зашто је уследила операција.

Операција је почела 24. марта 2014.  три сата пре свитања. Руски специјалци били су принуђени да се суоче са најобучењим украјинским одредом.

Украјински маринци који су стајали насупрот сруских специјалаца прошли су били 22 програма обуке у осам земаља НАТО, у најбољим базама, као што су Локленд и Форт Бенинг у САД.

Руски специјалци  на почетку операције из оклопних возила БТР -80 гађали су само складишта оружја, како партнери НАТО из овог одреда не би могли да се наоружавају.

"У овај батаљон нису примали Кримљане у њему су служили само западни Украјинци, говорили су енглески и имали су сетирификате НАТО-а. Притом је више од половине састава још пре операције прешло на страну Русије. Од оних који су остали за време виртуозне операције чак нико није био рањен. Војнике које смо ухватили током операције били смо дужни да упутимо у Украјину. Ја сам сазнао да су ти војници касније непосредно учествовали у војној операцији против Доњецке и Луганске републике. Чак су у Федосји свој батаљон називали “Галиција”, а њихов амблем је била вучија чељуст. О злокобности тог одреда сведочи и амблем који су носили његови припадници. Аналогно симболу “вучија кука”, додао је Остриков.

У понедељак ујутро 24. марта заузеле су и поморску базу "Феодосија", 180. војни објекат на коме је уместо украјинске истакнута руска застава. Према речима једног од припадника украјинског батаљона, кога цитира Ројтерс, нешто мање од половине војника из базе намерава да остане на Криму и придружи се руским снагама. Министарство одбране Русије саопштило је у понедељак 22. марта да је само око 2000 украјинских војника изразило жељу да с Крима оде у Украјину.

Председник комитета руске Думе за одбрану и бивши командант Црноморске флоте адмирал Владимир Комоједов изјавио је да је у саставу Војнопоморских снага Украјине било 40 ратних бродова, а да је половина њих остала у Севастопољу и заливу Донузлав где су руске снаге потапањем старих пловила онемогућиле да се извуку украјински, углавном стари, бродови још из совјетског доба.

Министар информација Крима Дмитриј Полонскиј тврди да се око 80 одсто људства са оних бродова који нису премештени у Одесу одлучило да служи у Русији. Осталих 20 одсто се, по његовим речима, возовима и аутобусима враћа у Украјину.

У отвореном дијалогу на ТВ ТСН заменика командира батаљона морске пешадије Алексеја Никифорова и тадашњег вршиоца дужности министра одбране Игора Тењуха, Никифоров је тврдио да за 21 дан кризе није могао телефоном да добије ниједног официра из украјинског генералштаба, а генерал је оптужио официре да су лоше васпитавали војнике.

Питање је је дана када почињу грађански сукоби у САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА