Најновије

СВЕ ЈАЧИ ПРИТИСЦИ ЕУ НА ЕРДОГАНА: Турски председник на удару критика због неколико потеза!

Председник Европског савета Шарл Мишел позвао је данас Анкару током своје званичне посете Турској да настави да ради на решавању спорова са са чланицама ЕУ Грчком и Кипром око права на експоатацију гаса у водама Источног Медитерана.

Реџеп Тајип Ердоган. (Фото: tccb.gov.tr)

Ројтерс преноси да су председник Европског савета, Шарл Мишел и председница Европске комсије Урсула фон дер Лајен, налазе у званичној посети Турској, а пред састанак са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, ЕУ лидери су још једном позвали на спуштање напетости у односима ЕУ и Анкаре.

Посета Мишела и председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен долази након Самита ЕУ прошлог месеца на којем је Унија најавила да би могла да започне рад на дубљим трговинским везама и на обезбеђивању више новца за избеглице у Турској.

- У Анкари, спреман са фон дер Лајен да започнемо дискусију са Ердоганом о будуцјности односа ЕУ и Турске - написао је Мишел на Твитеру.

Ројтерс преноси да су лидери ЕУ, који о Турској треба поново да расправљају у јуну, одобрили на недавном самиту постепени и условни приступ јачању сарадње у бројним областима од заједничког интереса,а ЕУ је спремна да покрене модернизацију царинске уније, настави дијалог на високом нивоу и да преговара о визним олакшицама за турске држављане.

Турска, која последњих година умањује значај чланства у ЕУ, критиковала је закључке Самита ЕУ, али је истовремено поручила да ће одговорити позитивним корацима на могући позитиван гест Уније, наводи агенција.

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је данас у Анкари да повлачење Турске из међународног пакта за сузбијање насиља над женама изазива озбиљну забринутост након, како је рекао, искреног разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Мишел је на конференцији за новинаре заједно са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен која се, такође, састала са турским лидером, рекао да је позитивно то што је Анкара смањила тензије са чланом европског блока Кипром око поморских права, пренео је Ројтерс.

Фон дер Лајенова је пак истакла да су поштовање основних права и владавине права пресудни и да је дубоко забринута због одлуке Турске да се повуче из Истанбулске конвенције чији је циљ заштита жена од насиља.

Амери провоцирају сукоб Русије и Турске на Црном мору Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА