Најновије

ШТИТИО ЗЕМЉУ ОД МИГРАНАТА, САДА МУ ПРЕТИ ЗАТВОР: Салвини може да добије 15 година робије

Судија за претходни поступак одлучио је данас да се бившем министру унутрашњих послова Матеу Салвинију суди, јер је 2019. године одбио да пусти шпански брод за спасавање миграната у италијанску луку, због чега су људи данима били задржани на мору, а у случају да буде проглашен кривим прети му висока затворска казна.

Матео Салвини (Фото: Јутјуб)

АП преноси да Салвинију, који је највећи део свог политичког капитала стекао на антиимиграционој кампањи, прети казна до 15 година затвора ако буде проглашен кривим на крају тростепеног судског поступка, а правоснажна пресуда могла би да му забрани вршење јавних функција.

Лидер десничарске странке Лига, био је присутан на припремном рочишту на коме је одлучено да суђење почне 15.септембра у Палерму, а на Твитеру је поручио да је сигуран да је поступио исправно по италијанском закону, бранећи безбедност и достојанство земље одбијањем уласка за брод шпанске хуманитарне организације „Open Arms“.

„Идем пред суд уздигнуте главе, у ваше име, као и своје лично. Италија на првом месту, увек! Одбрана наше земље света је дужност грађана, због тога ми се суди", поручио је Салвини одмах након одлуке суда.

Тужиоци у Палерму оптужили су Салвинија за отмицу, јер је мигранте у августу 2019. данима држао на мору у близини обале Лампедузе, да би на на крају, након 19 дана, за 83 мигранта на броду било дозвољено да се искрцају на острву.

Салвини је такође под истрагом због још једног сличног случаја са мигрантима када је одбио да италијански брод обалске страже "Грегорети" пусти у пристаниште у лето 2019. године, а тужилац у том случају препоручио је прошле недеље да се Салвинију не суди, уз образложење да је спроводио владину политику када је 116 миграната пет дана држао на мору.

Како је спречен атентат на Лукашенка, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА