Најновије

СТРАХ И ТРЕПЕТ ЏИХАДИСТА: "Уран-9" је славу стекао у Сирији, нема равног руској "гвозедној звери" (ВИДЕО)

Руско Министарство одбране саопштило је да се планира успостављање јединице руске војске опремљене "ударним роботима".

Руски Уран-9. (Фото: Јутјуб)

Руски министар одбране Сергеј Шојгу већ је прегледао испуњење плана набавки за одбрану, у којем ц́е се формирати прва јединица у земљи која ц́е бити опремљена роботским борбеним системима Уран-9.

План је представљен у 766. производно-технолошком предузећу у Нахабину код Москве које развија и производи роботска возила различитих ознака за руску војску.

- Како је начелник Главног штаба војске Василиј Тонкошуров извештавао министра одбране, прва јединица са ударним роботима биће постављена у оружаним снагама Русије која ће управљати петом роботским системом Уран-9 или 20 борбених возила - речено је раније из Министарства за Тасс овог месеца.

Уран-9 је полуаутономно возило којим се може даљински управљати са удаљености до 3 километра. Може да маневрише на терену по разним неравним теренима и да обезбеди покриће за војнике. Опремљен је аутоматским топом од 30 мм, као и противтенковским ракетама Атака и бацачима пламена Шмел. Међутим, то још увек није прави "терминатор" у смислу да може да делује независно без људске контроле. Стога, иако је описано као "робот", било би прикладније назвати га "танкета са даљинским управљањем".

Новоформирана експериментална јединица спровешће тестове како би утврдила како платформу Уран-9 може најбоље искористити. Тестирање ће се наводно обавити у једном од научно-истраживачких центара Министарства одбране.

- Овај центар ће накнадно обучавати особље које ће управљати ударним роботским возилима Уран-9 у оперативним војним јединицама - додало је министарство.

Међутим, Москва је већ тестирала Уран-9, јер је неколико система било запослено у стварним борбеним ситуацијама у Сирији. Пар дванаесттонских возила - чија су дужина пет метара тешка петину и нешто више од половине дужине Т-90 - распоређени су за теренска испитивања. Два Урана-9 превезена су великим камионом на ратиште, а затим их је радио-управљао оператер и командант у оклопном камиону Камаз 6к6.

Дизелски мотор Уран-9 омогућава возилу да убрза до 35 километара на сат на аутопутевима или на теренима од шест до петнаест миља на сат. Према програмерима, челичне оклопне плоче могу га заштитити од граната и малокалибарског оружја - мада имплицитно може остати рањиво на друго релативно често оружје попут РПГ-а или тешких митраљеза.

Током тестирања у Сирији, Уран-9 није доживљен као велики успех, делом због ограниченог видног поља за оператере, док јединица такође није успела да реагује довољно брзо у критичним тренуцима.

- Недостаци су утврђени током тестова у Сирији. Инжењери су посебно разматрали питања контроле, смањене покретљивости и незадовољавајуће војне обавештајне и надзорне функције - рекао је Владимир Дмитријев, шеф концерна Калашњиков.

То би могло објаснити зашто руска војска ствара нову јединицу , док ће се додатна испитивања одвијати у сигурнијем окружењу.

Руска војска је већ најавила напоре који би ускоро могли да користе тешке роботе за уклањање мина, док би у будућности могли да буду распоређени као извиђачи, као и у улози радијационог и хемијског извиђања.

Бил Гејтс разбеснео јавност због вакцина! Више о томе ОВДЕ.

Извор:  National Interest

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА