Најновије

НАРЕЂЕНА МОБИЛИЗАЦИЈА, РУСИ УКОПАВАЈУ ТЕНКОВЕ НА ГРАНИЦИ! Резервисти дигнути на ноге, креће њих 20.000! (ВИДЕО)

Око 50 тенкова и друге војне опреме из руских војних база у Таџикистану, стационираних код Душанбеа и Бохтара, пребачено је на полигон Харб-Мајдон. Полигон се налази на авганистанској граници. Тенкови Т-72 укопали су се и заузели обрамбене позиције, пише московски лист "Комерсант".

Руска војска. (Фото: mil.ru)

Русија је након одлуке САД и НАТО да се повуку из Авганистана те напредовања талибана на свим правцима објавила да ће заштитити своје савезнике и спречити могући рат или утицај талибана на државе Средње Азије које граниче с том земљом, а Москва их сматра сфером свог утицаја.

Таџикистан је у склопу војног проруског савеза ОДБК (Организација договора о колективној безбедности) затражио војну помоћ због напетости у Авганистану.

Осим тога, председник Таџикистана Емомали Рахмон објавио је, засад, делимичну мобилизацију резервног састава војске и на границу послао још око 20 хиљада резервиста. Русија користи ситуацију па је појачала своје војно и политичко присуство у Таџикистану и целој регији.

Ових дана у Узбекистану, у Сурхандаринској области, руска и узбекистанска војска почеће војне вежбе уз јужну границу с Авганистаном, а почетком августа већ су најављене и руско-узбекистанско-таџикистанске војне вежбе.

Наиме, Таџикистан је на путу авганистанског опијума, а то је талибанима један од главних извора финансирања.

Лавров повлачење америчких снага из Авганистана проглашава "америчким поразом и фијаском", а на спекулације о могућој руској интервенцији двосмислено је рекао како је "одговор на то питање очигледан".

Русија развија оружје од ког дрхте и Америка и НАТО! Више о томе ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА