Најновије

ИЗЕТБЕГОВИЋ НАЈВИШЕ ШТЕТЕ НАНОСИ БОШЊАЦИМА: Попис фризиран да се задовоље њихови захтеви

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је чак и Дејтонским мировним споразумом грађански рат у БиХ окарактерисан као трагичан сукоб у региону и нема нико, осим Бакира Изетбеговића, да не зна да су у БиХ деведесетих година ратовали народи који су и пре рата живели ту, неки додуше појачани добровољцима из исламских земаља.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

"Причом о агресији на БиХ, а гледајући у Србију, измишљањем етничких чишћења и геноцида широм БиХ, Бакир Изетбеговић покушава да поврати политички утицај који је СДА изгубила, и то играјући на карту жртве и спољних непријатеља Србије и Хрватске", рекао је Додик у изјави за Срну.

Додик је то рекао коментаришући изјаву Изетбеговића да не треба изједначавати стране у прошлом рату и да га не треба звати неким несретним сукобом јер је то била, како каже, агресија на БиХ, те да је "српски свет друго име за велику Србију".

Он је констатовао да је таквим наративом и таквим односом према најважнијим суседима, Изетбеговић највише штете наноси управо муслиманима Бошњацима, који су и у рату и у миру били највеће жртве свог руководства.

Додик је истакао да је "посљедњи попис у БиХ, који је фризиран да се задовоље захтеви Бошњака, показао нешто што би у Сарајеву упорно да сакрију - у Републици Српској живи више од 15 одсто несрба, а у ФБиХ Срби су на нивоу статистичке грешке".

"Јасно је онда и ко је извршио етничко чишћење и који народ је очишћен из ФБиХ. Нисам хтео јуче да реагујем на Изетбеговићеве неистине и конструкције из поштовања чињенице да муслимани славе Бајрам, али видим да Изетбеговићу није сметало да на свој празник нападне Србе, Републику Српску и Србију. У рату су то чинили на православне празнике, остављајући крваве трагове од Кравица, преко Брадине до Сарајева", рекао је Додик.

Ковачевић: Високи представник је давно требало да оде из БиХ

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је данас да је високи представник давно требало да оде из БиХ, а да Канцеларија високог представника буде затворена.

"Уколико желимо да говоримо о било каквој будућности БиХ, онда та будућност може да буде заснована искључиво на договору политичких представника конститутивних народа и осталих", рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, сви они који сматрају да протектор треба и даље да управља БиХ воде БиХ у нестанак.

Говорећи о иницијативи Русије и Кине у Савету безбједности Уједињених нација (УН), Ковачевић је истакао да такве иницијативе имамо захваљујући руководству Републике Српске и српском члану Председништва Милораду Додику, који је на приниципијелан начин градио односе са Руском Федерацијом и Кином.

"То раније нисмо имали. Поготово нисмо имали овакву јасну улогу Кине, која говори да Република Српска мора да буде поштована. То су велике победе за малу Републику Српску, каквих ће бити много више у будућности - рекао је Ковачевић за АТВ.

О пресуди Ристу Јовановићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА