Најновије

Рашковић Ивић: Афера Беливук може да уздрма режим

Белодано је јасно да је власт слизана са мафијом, да је родила Беливукову мафијашку организацију и да ју је подизала, каже потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић (Фото: Јутјуб)

Како коментаришете исказ Вељка Беливука и његове наводе о везама са Александром Вучићем?

То је тема на којој овај режим може озбиљно да се уздрма, међутим, одмах морам да се оградим и да кажем да Беливуков исказ није иницијална каписла и крунски доказ, већ је само још један део у мозаику веза режима Александра Вучича са овом мафијашком организацијом. Морамо да имамо на уму да је клан настао за време ове власти и без те подршке није било могуће да се толико увећа у својој моћи, да преузме трибине, рекетира, да држи обезбеђење у клубовима. Већ сви знамо већ неко време даје клан давао услуге режиму, типа да је средио трибину да се не виче против Вучића, да је одиграо своју улогу на геј паради да не изађу навијачи, да је дејствовао на грађанским протестима прошле године. Даље, ове ствари које је Беливук рекао о његовом састајању са Вучићем и везама преко Недића то остаје да се истражи. Мислим да је до Беливуковог пада дошло због мафијашко-партијског обрачуна у оквиру СНС, а не зато што су институције радиле свој посао. Да је деловала правна држава они не би могли ни толико да порасту. Јавио се и Владимир Ђукановић који каже да је део власти помогао формирање Беливуковог клана, ако он то каже онда је то сигурно тако.

У том контексту Ђукановић је гостујући на Пинку споменуо питање одговорности Небојше Стефановића.

Небојша Стефановић је човек који има пуно путера на глави, јер да га нема онда би сигурно одреаговао на то да председник Вучић и СНС њиме бришу под већ неко време. Човек којем је савест чиста то не би поднео, устао би и одступио. Он то не чини јер купује време. Или је до грла у мафијашким пословима или се плаши да би могао да изгуби живот, а можда и једно и друго.

Мислите да је Стефановићев живот под знаком питања?

Могао би да буде живот у питању, ово су тешке ствари. Ово су ствари због којих лети глава. Е сад, има и тога да треба наћи неког згодног ко се наместио и већ је у блату до грла, да би био жртвован, а то је начин и да ови други који су добрано загазили у блато буду спасени. И Думановић и многи други су говорили о везама Стефановића са овим кланом, те везе сигурно постоје, али мислим да он није једини који треба да страда у овој целој причи. Мислим само да би њега Александар Вучић врло радо жртвовао и мислим да он сада пушта Ђукановића да извуче неколико људи који су повезани са кланом, да би тако поентирао. И да би он и његова породица показали некакву чистоћу и да немају никакве везе са кланом.

А како видите реакцију председника на целу причу?

Ми смо већ сви уморни од Вучићевих обраћања нацији и од његових суђења на Пинку и одбрана, оптужницама… Заиста се слажем са професором Вулетићем који каже да би тужилац да има и зрно професионалности саслушао председника. Толико помињање и њега и његовог брата, сина, кумова заслужује да председник буде саслушан. Али не преко полиграфа, него озбиљно у тужилаштву.

Мислите ли да ће ова прича имати епилог?

Ја се увек надам да хоће. Али ако бих била сасвим искрена, ја стварно не знам који би то институционални механизам грађани и опозиција могли да покрену, како би се покренула прича о везама мафије и власти, јер видимо како сада ствари стоје да институције то не покрећу. Тужилац чека Вучића да се он обрати нацији преко Пинка, уместо да га истог часа позове на разговор о овоме што је Беливук изнео. Мислим да би требало формирати и једну паралелну комисију у којој би били најбољи адвокати, тужиоци, истражитељи који би видили неку врсту паралелне истраге о Беливуковом клану, али не само о овоме за шта се терети, већ за ширу ствар. Како је тај клан настао, како је растао… Очигледно је да је Беливук члан СНС од 2011, да је клан растао и јачао, да је добио све то што је добио управо са доласком ове власти.

Како вам изгледа дијалог о изборним условима?

Власт има два пута или да релаксирају ствари и да изађу у сусрет захтевима опозиције под посредством европарламентараца и да дају не само више простора него и више могућности да се ствари изнесу преко телевизија са националном фреквенцијом. То ослобађање медија могло би да изазове велики потрес у самом народу, ког сада треба припремити барем што се власти тиче. Кад би они сад пустили праведно и нормално извештавање, онда би дошли у ситуацију да људи можда промене мишљење о неприкосновености и непогрешивости председника и да се мало запитају о свему шта се ради. То је велика замка за њих и не знам да ли ће се одлучити на чување власти са замерањем међународном фактору или ће приказати себе као неког ко је врло отворен и са високим демократским капацитетом па ће, ипак, нешто да пусте.

Ваш страначки колега Владимир Гајић, барем према изјавама на друштвеним мрежама, ближи је идеји бојкота, него изласка на изборе под оваквим условима. Какав је ваш став по том питању?

Ја разумем господина Гајића, он је ту ближи бојкоту. Ја мислим да би режиму бојкот одговарао, јер овако раде шта хоће. Ево нема сада никог у Скупштини ко би могао да оснује анкетни одбор за овај случај Беливук. Ми на тај начин пуштамо власти да заврти још један круг и да ради шта хоће. Сврха бојкота је била да се власт продрма и да покушамо да добијемо колико – толико неке нормалне услове. Ја сам реалиста и знам да нам неће дати све оне услове које смо тражили, јер да можемо да добијемо све те услове не би било потребе да о томе причамо. Овако, пошто ништа није нормално, онда мислим да је то ослобађање медија, али не само кроз формално присуство опозиције, него и праведно и истинито извештавање о свему оном што се у овој држави дешава. А не пропаганда. Тражимо још и транспарентност финансирања, забрану функционерске кампање, волели бисмо кад би избори били раздвојени, али усагласићемо ставове са колегама из опозиције. У овом тренутку кад је белодано јасно да је власт слизана са мафијом, да је родила ову мафијашку организацију и да ју је подизала, мислим да је јединство опозиције и у реакцијама и у наступима без обзира на наше различитости у овом тренутку неопходно.

Драган Ђилас је рекао да ако не буде фер избора иду протести, а не бојкот, а да уколико их буде опозиција треба да изађе у једној колони. Шта ви мислите о томе?

Ја бих се са тим сложила. Без обзира на наше различитости, та опасност која прети целој држави од овог режима јесте категорички императив да наступамо заједно и да заборавимо на разлике.

У случају Палма нисмо мрднули од почетка?

Видим да хоће да уводи смртну казну, прикључио се одбрани Вучића… Невиђено нешто, још тужилаштво није реаговало, а пљуште телеграми подршке. Нисмо мрднули са мртве тачке и то говори колико у овој земљи нема институција, колико у овој земљи влада страх и колико је ова земља јадна сирота и уплашена од моћника, јер се плаше за радно место, а исто толико и за живот. Тужилаштво, са друге стране, не даје довољне гаранције да потенцијални сведоци буду заштићени. Него нуди заштиту од годину дана. А шта значи кад он каже у медијима да ће пронаћи сведоке. Он то не каже да би им честитао. Палма је стуб режима. Палма није потребан СНС за парламентарне, али за председничке изборе јесте. Вучић хоће да добије председничке изборе у првом клубу, а за то му треба СПС и Палма, да би појачали то поентирање Вучићеве. Сем тога он је чувар многих тајни, угостио је у тој кафани многе перјанице ове власти. Очигледно су друге афере које би могле да испливају, а које Палма зна, много жешће него ова, па је зато дошао Палми на ноге и отворио неку фабрику тамо.

Нови светски рат почеће 2034. као сукоб Америке и Кине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА