Најновије

ШАРИЋ РАСТУРИО МИЛАНОВИЋА: Тесла је Србин, родила је и моја прабаба мог диду у пољу, па се никад није изјаснио као кромпир

Хрватски историчар Горан Шарић написао је опширни текст о срамном присвајању Николе Тесле у Хрватској.

Шарић (Фото: Јутјуб)

Пише: Горан Шарић

Какве везе Тесла има са Србијом? Може ли Тесла просвијетлити нас као што је освијетлио свијет?

"Тесла са Србијом има везе као и Бруце Лее." - рекао је хрватски предсједник Милановић, а министар вањских послова Грлић-Радман, иначе син комунистичког олигарха и тајкуна, који се жали да је у комунизму лоше живио, каже да не зна какве везе Тесла има са Србијом.

Дакле, ако не знате какве везе Тесла има са Србијом, знате ли можда зашто су усташе од 1941. до 1945. поклале преко 100 његових ближих и даљих рођака? Зашто су посљедњи Тесле протјерани 1995. у Србији, што их нису тјерали у Кину? Зашто су му 1992. срушили споменик у Госпићу? И зашто грађани Госпића у анкети двадесет година касније нису били за повратак споменика Тесли (него је тамо фонтана посвећена "Вили Велебита", пјесми коју је написао један други Србин, Данило Медић)?

Кад бих хтио бити као Милановић, могао бих питати: какве везе Тесла има са Хрватском? Родио се и крапински прачовјек на простору данашње Хрватске, па није Хрват. Родила је и моја прабаба мог диду у пољу, па се никад није изјаснио као кромпир. Тесла се родио у Војној Крајини, административној јединци у којој су његови сународњаци, Срби, имали одређени вид аутономије, потврђен бројним документима, међу осталим и "Српским статутима" ("Статута Валацхорум"). Проћи ће готово цијело стољеће прије него одлукама АВНОЈ-а настане Хрватска, коју су стварали хрватски Срби у редовима партизана у јеку највећег усташког геноцида над Србима.

Да није било геноцида и етничког чишћења Теслиног народа и родбине у Хрватској, онда би било нормално да се Хрвати поносе Теслом. Али, како су ти злочини дубоко узнемирујућа стварност, онда свака прича о Теслином поријеклу мора почети са тим. Без обзира на све, добро је да се Хрвати поносе Теслом, али би било добро и да се стиде што у Смиљану више нема његових рођака.

Међутим, једно је бити поносан на сваког човјека који се родио на подручју данашње Хрватске, а друго је негирати национално поријекло тог човјека.

Наравно да је сваки Србин рођен у Хрватској на неки начин - политички, менталитетом, социолошки, културолошки, идентитетски ако не Хрват, онда у сваком случају близак Хрватима. Као што је и сваки Хрват рођен у Србији, можда више Србин него Хрват. По чему је Ана Брнабић Хрватица? По чему је Милорад Пуповац Србин? Обоје су много више изданци средине у којој су се родили и живе, него што су оно што су им били преци.

Милановић, информирајући се очигледно на интернету, понавља старе пароле са усташких портала, како је Тесла једном у животу био у Србији. Теслини рођаци који су 1941. страдали у усташком геноциду нису у Србији били ни тај један пут, па су убијени само зато што су били Срби. Колико пута Србин мора отићи у Србију да би постао Србин?

Кад неком политичару у СДП-овој влади пронађу прабабу Српкињу, онда усташија виче: "Срби владају нама". А кад се најбољим хрватским ногометашима мајке зову Рада и Боја, онда нитко не каже: "Срби су нам донијели сребро из Русије". Другим ријечима, кад су Срби из Хрватске успјешни спорташи или знанственици онда самим тиме постају Хрвати, али ако су министри у СДП-овој влади, онда су Срби. Србин није онај тко се родио у Србији, него онај тко прихваћа српски духовни код; косовски завјет, светосавље и ћирилицу, а на томе је Тесла одхрањен једнако као и на мајчином млијеку.

Ипак, треба бити поштен и примијетити да је Хрватска под премијером Пленковићем направила неке јако важне кораке. Прошле године, по први пута приликом обиљежавања Олује, поклонило се и невиним српским цивилима. Такођер, пуно је боље да је на кованици Тесла, него Туђман. И заиста, не могу не примијетити утјецај Андреја Пленковића на деусташизацији хрватског друштва.

Жалосно је да ми у 21. стољећу, стољећу којег је као и 20. стољеће измислио Никола Тесла, и даље расправљамо о његовој националности, умјесто да Тесла на кованици буде схваћен као знак сурадње и пријатељства не само Хрвата и Срба, већ и свих људи на свијету. Да буде схваћен као знак наде, да људска цивилизација може бити постављена не темељима љубави и сурадње, онако како нас је велики Никола Тесла учио. Зато ми је, без обзира на провокације које долазе од стране Милановића и Грлића Радмана, драго да је Хрватска баш Теслу одабрала за кованицу. Надам се да је то вјесник промјене која се догађа у хрватском друштву не само према Тесли него и према његовим сународњацима.

Са данашњом Србијом, Хрватском или Америком Тесла има мало везе, јер сигурно није изумио струју да би ми преко ње гледали "Задругу" и гузицу Ким Кардасхиан. Желим вјеровати да ће барем Србија и Хрватска једном изгледати онако како их је Тесла замишљао, ако већ не западна цивилизација.

Једна свијећа може запалити тисуће других свијећа, а да не изгуби своју свјетлост. Тесла може бити и српски и хрватски и амерички знанственик, али то неће промијенити чињеницу да тај геније освијетлио свијет. Нека мало тог свијетла освијетли и усијане балканске главе.

Америка и Немачка поделили свет за “Нови светски поредак” иза леђа Кине и Русије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА