Најновије

ХАОС У БиХ ЗБОГ ЗАКОНА О НЕГИРАЊУ ГЕНОЦИДА: Биће занимљиво када историчари и правници буду вођени у затвор само зато што су Срби!

Закон о негирању геноцида у БиХ који је наметнуо високи представник Валентин Инцко само седам дана пре одласка, направио је хаотично стање у Републици Српској и Федерацији.

Александар Раковић. (Фото: Јутјуб)

Институције су блокиране, отказана је седница Парламентарне скупштине, покренуте су контра-петиције, али и онлајн петиције у којима се тражи да да се ухапси Милорад Додик.

Паралелно, Додик је најавио да је Република Српска чак спремна да прогласи самосталност следеће недеље, због свих дешавања. Шта ће бити у БиХ, како ће се окончати ова ситуација, да ли може доћи до отцепљења Републике Српске?

О свему томе у Усијања дана говорили су историчар Александар Раковић, новинар из Сарајева Авдо Авдић и аналитичар из Бањалуке Жељко Раљић.

"У Бањалуци ништа страшно, иако са стране делује драматично. Јуче се догодио тај састанак парламентарних странака у Бањалуци. Усаглашено је да српски представници до даљег неће учествовати у доношењу одлука. Данас већ имамо најаву да ће Додик 3. августа присуствовати састанку са новим високим представником Кристијаном Шмитом. То значи да Додик наставља по старом, покаже да је велики штрумф и окупи све, а онда изневери српско јединство, као више пута до сада. Зато ово није велика криза, показаће се још једном да је Додик велики манипулатор", рекао је Раљић.

"Сви којима је стало до правде подржали су одлуку Инцка. Не ради се о нападу ни на кога, па ни на српски народ", поручио је Авдић.

На констатацију водитељке да "злочин" није "геноцид", Авдић је рекао:

"Међународни судови су признали геноциде. У кривичном законику Републике Србије пише да је забрањено негирање геноцида које потврде међународни судови".

Раковић је прокоментарисао шта су Раљић и Авдић рекли:

"Нисам се бавио питањем Сребренице, али моје колеге јесу. Они који су се бавили, тврде да се у Сребреници није догодио геноцид. Не може да се не узме у обзир њихово мишљење. Хаг је политички суд, то је чињеница. Холокауст је непорецива чињеница и не може се поредити са догађајима у БиХ. Одлука Инцка је срамотна".

"Додик ће се састати са Шмитом да би му рекао да га Република Српска не признаје. Биће занимљиво када у БиХ правници и историчари буду вођени у затвор само зато што су Срби", додао је Раковић.

"Ако је донесена одлука да српски представници не учествују у доношењу одлука, онда ни Додик не би требало да се састаје ни са ким. Петиција коју је Додик имао спремну, значи да само жели да ојача своју и позицију своје странке. То је још једна Додикова манипулација у најави", наставио је Раљић.

"И у БиХ и у Србији је исти закон на снази и не може се говорити о вербалном деликту. Нико не тера Србе да призна геноцид у Сребреници, само се забрањује негирање. То је ствар здравог разума", додао је Авдић.

Раковић се надовезао:

"Није овде реч о ратним злочинима, овде је реч о геноциду који се односи само на српски народ. Не мора експлицитно да се помену Срби, али зна се на кога се односи овај конкретни случај. Грајфов извештај који су направили Израелци, Аустријанци, Немци, људи различите боје коже, јасно каже да геноцида није било".

"Да ли неколико хиљада српских жртава у околини Сребренице од 1992. до 1995. има неко право?", додао је Раковић.

"Када је реч о будућности Републике Српске, онда је ствар веома озбиљно. Суштина проблема је што ми у јавном дискурсу имамо мантре које се стално понављају, а то су да је Република Српска геноцидна и да су Срби геноцидан народ", Раљић.

"Односи између Срба и Бошњака ће после овога сигурно бити гори. Срби никада нису сејали јабуку раздора. Будућност БиХ је под занком питања. Криза ће ексалирати када први историчари и правници из РС буду хапшени", закључио је Раковић.

Авдић је казао да је "Београд био први град за време Другог светског рата који је 'ослобођен' од Јевреја", Раковић је реаговао:

"Не служите се манипулацијама. Када је реч о томе у Београду, то је урадила квислиншка власт, коју је Србија одмах одбацила".

Амери убрзано наоружавају ову своју државу, тамо су пребацили и Ф-35! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА