Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ОДГОВОРИО НА ПУТИНОВ ЧЛАНАК О УКРАЈИНИ: ''Ви сте нам даљи рођаци''

Председник Украјине Владимир Зеленски назвао је Кијевску Русију мајком украјинске историје, а саму државу - „наследницом једне од најмоћнијих држава средњовековне Европе“.

Владимир Зеленски (Фото: Председништво Украјине)

Такву изјаву дао је у честитки за Дан Крштења Русије. Видео је објављен на његовом Телеграм каналу.

Према његовим речима, двадесет четири региона Украјине и Крима су домаћа деца и наследници староруске државе.

"Не морамо то доказивати историјским расправама, делима, чланцима. Јер наши докази нису на папиру, већ у металу и камену. Не у митовима и легендама, већ у нашим градовима и на нашим улицама", рекао је он.

Према Зеленском, "веома далеки рођаци" не би требало да покушавају да траже ово наследство, а такође да покушају да докажу своју умешаност у хиљадугодишњу историју, "будући да су удаљени хиљадама километара".

Владимир Путин је 12. јула објавио чланак „О историјском јединству Руса и Украјинаца“. У њему је назвао зид који је настао између два народа великом несрећом и нагласио да је прави суверенитет Украјине могућ само у партнерству са Москвом.

Председник Русије је подсетио и да су Руси, Украјинци и Белоруси наследници Древне Русије, највеће државе у Европи: словенска и друга племена на земљама од Ладоге, Новгорода, Пскова до Кијева и Чернигова ујединили су један језик и моћни кнезови из династије Рјуриковича, а после Крштења Руса - и једне православне вере.

У закључку је нагласио да духовни избор кнеза Владимира данас у великој мери одређује сродство руског и украјинског народа.

Како је пропала НАТО мисија, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА