Најновије

ОВО ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ! У делу Београда не важе закони Србије! А Премијер лигу плаћамо 4х више од свих немачких земаља!

Најниже цене станова у Београду на води су застрашујуће високе! Просечан грађанин Србије треба да ради пет месеци да заради само за један квадрат тог најјефтинијег стана. И занимљиво, станови се продају по научно фантастичним ценама, а нема добити!, рекао је некадашњи Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић гостујући у емисији реч продукције Хелмкаст.

Родољуб Шабић (фото: Јутјуб)

- Цео концепт Београда на води тешко је довести у везу са правним поретком. Није формално проглашена екстериторијалност, али ако је речено: не важи овај, овај, овај закон, на територији дела града Београда, онда је суштински то тако. Држава је потрошила десетине милиона евра, за експропријацију зграда Искре, Симпа, и других, да би се то дало Београду на води и онда је то порушено, и сада је ту рупа. Исто хотел Бристол који је био у власништву војске. Немате пример ни у једној земљи да се војни објекат одузима од војске и даје приватној компанији – огорчен је Шабић.  

Он је говорио да је имао увид у уговор о Београду на води, али да постоји проблем што верзија на српском није званична, а осетно је краћа од верзије на енглеском језику.

О тајности овог и многих других уговора, који се правдају забраном страног партнера, каже да страни партнер не може да забрани приступ информацијама од јавног значаја.

- Може да тражи шта хоће, али ако тражи да буде тајан уговор, наша власт не би смела да закључи такав уговор. Они су дужни да страном партнеру саопште да Србија има Закон о приступу информацијама од јавног значаја и да тај закон даје права грађанима, медијима, и да та права не могу да се суспендују уговором са страним партнером – казао је Шабић.

Он је навео да нигде на свету не можете да комерцијалним уговором искључите примену закона.

- Замислите цена споменика је тајна. То је карикатура, нонсенс, то је потпуно недопустиво. Сама прича да не да страни партнер је потпуно апсурдна. У вези споменика неке ваше колеге су питале царину да им саопшти износ царине за делове споменика који су увезени. И царина има да. И онда на основу тог износа израчунате да је споменик плаћен скоро десет милиона евра само за исечене делове споменика. Ту нема рада вајара, ту нема цене рада руских радника, транспорта, и још гомиле ставки. Сама та цифра од десет милиона евра, па то је велика ковид болница – наглашава саговорник Хелмкаста.

Он каже да је након свега градска власт опет ушла у директне преговоре са тим руским вајаром, да украси линијски парк уз Дунав неким својим скулптурама.

- А цена опет тајна – истиче Шабић.

Он је осудио то што ће Телеком дати 600 милиона евра за пренос Премијер лиге, а „за три године смо на пензијама уштедели 650 милиона евра“, што је приближан износ.

- Немачка, Аустрија и Швацјсарска заједно плаћају четири пута мањи износ, а ради се о регији са пуно становника – указао је Шабић.

На питање зашто власт поново бира Загорку Доловац за Републичког тужиоца, која је рецидив претходне власти, ако се стално жале како ништа не могу да ураде јер су наследили правосуђе од „жутих“, одговорио је да је ова власт била у прилици да промени све шефове тужилаштва у овој земљи.

- Да кукају како су нешто наследили од претходне власти је апсолутно бесмислено. У Уставном суду имамо најмање специјалиста за уставно право. Тамо је више кривичара, људи са полицијске академије и из Агенције за борбу против корупције, која се није прославила својим радом, него професора или других стручњака за уставно право – нагласио је он.
Говорећи о разговору Вучића и Малог у којем му министар финансија обећава девет милиона евра из буџета, иако не зна о чему се ради, Шабић је рекао да је „потпуно неозбиљно, и неодговорно са таквом неодољивом лакоћом рећи, `да, имам девет милиона`“.

- Ако би било реализовано, постоајли би оснбови сумње за кривично дело. То је та фдантастична лакоћа решавања пронблема. Вучић је склон театралним потезима у политичким наступима, и чуо сам да је реч о једној режираној представи са све апалузом на крају – навео је Шабић.

Он је испричао и причу о томе како је поступио Лазар Пачу, некадашњи министар финансија, када му је краљ Петар тражио унапред апанаже, због удаје кћери, што би он у наредном периоду враћао. Начин на који је Лазар Пачу одговорио краљу заиста вреди послушати, а шта је тачно рекао, можете чути у емисији.

Шабић је казао и да је члан Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић дан пред смрт „испраћена увредама од председника Републике“.

- Она је била један доследан, искрен, честит борац против корупције. Два дана раније сам се видео с њом, хтела је да причамо о Рио Тинту, занимали су је неки ставови и информације, била је јако добро расположена, па је онда гоостовала на Н1. И онда сам сутрадан радио извештај за њу, и само сам у једном прочитао вест да је преминула – казао је Шабић.

Он је истакао и да је Рио Тинто је моћна и богата компанија.

- Звучи бајковито да ћемо преко посла са РИО Тинтом стићи до производња аутомобила са литијумским батеријама. То је 19 милијарди, то је два буџета Србије, личи на бајку – закључио је Шабић.

Он је на самом почетку емисије говорио и о урушавању зграде у Видовданској улици и чија је то одговорност, а о томе опширније погледајте видео у прилогу.

Незапамћена пљачка у Бору, злато смо поклонили Кинезима, а омда га откупљујемо од њих по највишим ценама, опширније ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА