Најновије

Вучић је устукнуо пред Инцком

Уместо диспута о наметнутом закону о „негирању геноцида“, председник Србије се одлучио за „нови дијалог са Бошњацима“. Прво што у том дијалогу Бошњаци траже јесте политичка глава Милорада Додика.

Валентин Инцко (Фото: јутјуб)

Пише: Александар Живковић

Председник Србије није стао иза Милорада Додика у спору са Валентином Инцком, оцењује аналитичарка Ал Џазире, Тања Топић, што на ударном месту преноси и сарајевско Ослобођење. Ослобођење је отишло и корак даље, па јучерашњу конференцију за штампу председника Србије даје кроз реаговање Странке за Босну и Херцеговину у коме се г. Вучић упозорава да дијалог може да води само са државом БиХ, и то као представник Србије, која није онемогућила геноцид, што је по Конвенцији о геноциду била дужна да учини.

Дакле, таман што је Вучић поменуо дијалог, стигло је тактичко подизање летвице са сарајевске стране. Председник Србије избегао је конфронтацију са Инцком, задржавајући се на констатацији да „наметнута решења никада нису добра“ и да је он у економском смислу „лорд-протектор“ Републике Српске, али није показао никакво интересовање за успехе Додикове дипломатије (предлог кинеско-руске резолуције у СБ УН за укидање институције „високог представника“; прва кинеска дипломатска интервенција која се тиче Европе), штавише потрудио се да се они не повежу са међународним деловањем Србије. Г. Вучић очекује следећег намесника Босне као сваког немачког политичара по дефиницији, дакле „његовог личног пријатеља“ итд. Уз то, понудио је нови дијалог Бошњацима. За сада није јасно на чему би у том дијалогу инсистирала српска страна, али за бошњачку је сасвим јасно: они прво, неизоставно и јединствено траже политичку главу Милорада Додика.

За то време г. Додик покушава да мобилише политичке ресурсе Републике Српске, али је приметно да за то не влада неки већи ентузијазам у Београду. Ионако крвно завађене, странке у РС искористиће београдско ћутање за напуштање сада, на моменат, јединственог бањалучког табора.

Г. Вучић је садашњу кризу српско-бошњачких односа окарактерисао као најтежу после Дејтона. Ако се заиста умеша у њен расплет нема сумње да ће се водити дејтонском логиком, односно да ће као представнике Срба у БиХ прихватити само оне који су оданији њему лично, него идеји Републике Српске.

Како се Вучић заклео над фалсификованим јеванђељем, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Стање ствари

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА