Најновије

НЕЋЕ БИТИ ГРАНИЦА ОД 2023. ГОДИНЕ: Резултат састанка у Скопљу

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Скопљу да је циљ иницијативе "Мини Шенген" да олакша живот грађанима и побољша животни стандард, да у њој нема ничега што је уперено против било кога и нагласио је да, ако успеју у њеној имплементацији, од 1. јануара 2023. године неће бити граница за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније.

Балкан (Илустрација: Pixabay)

"Покушаћемо и даћемо све од себе. Један услов је поверење, које имамо, а други да три земље, односно владе буду у стању да брзо испоруче резултате. Ако то будемо у стању, од 1. јануара 2023. године - немамо границе између наших земаља. Има граница, али нема их за грађане. Идете од Београда до Тиране, а нико вас нигде не зауставља", поручио је Вучић у свом обраћању на почетку Форума у Скопљу.

Тиме се, каже, повећава и сигурност свих грађана.

Вучић је навео да се, када се кретало са овом иницијативом, и њему и премијерима Северне Македоније и Албаније Зорану Заеву и Едију Рами то учинило као нешто што је добро, као поглед у будућност, што мења ствари на Балкану, на којем су, приметио је, увек лакше проналазили недостатке оних других и разлоге за свађе.

"Када смо разговарали, размишљали смо о томе како би било добро да они који нису били најближи, а Србија и Албанија никад у историји нису били нарочито блиски, решили смо да од погледа у прошлост главу окренемо ка будућности и да размишљамо шта треба да оставимо својој деци", рекао је Вучић.

Истакао је да се у последње две године развило искрено међусобно поверење.

"И у смислу односа према региону, Европи и свету, али нисмо ни глупи ни наивни да верујемо да ће неко други да ради у корист наших земаља, ако ми не будемо то чинили", поручио је Вучић.

Зато је, каже, важно да се грађанима три земље покаже да смо у стању да сами доносимо одлуке, да бринемо о себи, побољшавамо живот грађана, да будем на путу ка ЕУ, али да радимо са свима и да не чекамо да нас неко негде уводи, већ да мењамо своју судбину и радимо у интересу грађана.

"Поверење је кључна ствар, која се у међувремену догодила. А, када то имате, не размишљате о томе шта је други мислио са другим предлогом. Нема ништа иза наших предлога, само интереси наших грађана", рекао је Вучић.

Одбацио је примедбе да Србија тиме добија највише, јер је највећа, наводећи да тиме добијају сви.

"Како не добијају грађани Албаније или Северне Македоније, ако можемо без задржавања да одемо до Скопља и Охрида, Тиране, Драча, Скадра. Ако то успемо за годину и по, то је историја", рекао је Вучић.

Поручио је да се свима отвара безброј могућности, а ниједна није лоша за било кога, управо супротно.

Он је указао и да ће Србија, Северна Македонија и Албанија заврштити годину са укупно 76 милијарди евра БДП-а, што је мање од Словачке, а можемо, истиче, и да их стигнемо, па и престигнемо за пет-шест година.

"Можемо да будемо машинерија раста овог дела Европе, али морамо да помогнемо привредницима. Радимо тако да прошлост можемо да оставимо иза себе, да гледамо у будућност, у животе, у напредак животног стандарда. Од овога људи могу да имају само корист, никако штету", рекао је Вучић.

Иницијатива, понавља, није уперено против било кога, већ само "светом" циљу - да грађани живе боље, од чега, каже, нема ништа важније.

"Увек ће бити противника који ће да траже завереничке теорије, који не размишљају о економији, који ће у свему да нађу ману. Знам да нису сви у свету одушевљени јер волан за управљање није у њиховим рукама, већ у рукама наше три земље, суверене, које саме доносе одлуке. Ми се питамо, наши грађани се питају", рекао је Вучић.

Он је додао и да ће се кренути у конкретне иницијативе за пружање погодности грађанима, попут попуста на карте за воз, наплати путарине, како би људи осетили зашто је то добро.

"То је наш посао, а вас привреднике молим да нам помогнете, да вршите притисак на коморе, али и на нас да радимо брже. Да покушамо да у потпуности отворимо границе. То је историјски задатак, видећемо да ли смо му дорасли, а верујем да јесмо", поручио је председник Србије.

Додао је и да је одавно дошло време да побегнемо из односа "колонија- сизерен", у коме треба да питамо друге, већ да своју судбину узмемо у своје руке и одлучујемо о себи.

Како је Вучић устукнуо пред Инцком, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТВ/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА