Најновије

ДРАМАТИЧАН ПОЗИВ И ДЕКЛАРАЦИЈА ПОДРШКЕ СРПСКОЈ: "Ово је тоталитарна одлука и чин непријатељства, сад морамо бити јединствени!"

Жика Гојковић, председник Покрета обнове краљевине Србије и Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, позвали су данас странке из власти и опозиције да потпишу „Декларацију подршке Републици Српској“.

Милош Јовановић и Жика Гојковић (фото: Јутјуб)

- У Сребреници није почињен геноцид, а одлука одлазећег високог представника за Босну и Херцеговину, Валентина Инцка да подметне закон којим би се прогањали они који имају храбрости да то кажу, удар је на Републику Српску и пут ка унитаризацији Босне – сматра Милош Јовановић председник Демократске странке Србије.

- Хиљаду пута сам рекао да не постоји ниједна правна конструкција, не постоји ниједан аргумент којим би се могло доказати да је у Сребреници почињен геноцид. То је јако важно понављати јер је то истина – каже Јовановић.

Критикујући поступање високог представника Инцка, он је рекао да његова скандалозна одлука озакоњује лаж.

- Ретко када ћете видети такву недемократску и тоталитарну одлуку, којом је грађанима забрањено да се боре за истину – нагласио је Јовановић.

Он је додао да је то, нажалост, уобичајена политика запада према српском народу.

- Врло је важно да све политичке странке у Србији покажу српско јединство када се ради о одбрани интереса нашег народа у Републици Српској, односно БиХ. Због тога је важна ова декларација - додао је Јовановић.

Жика Гојковић је рекао да је његова странка увек била против звецкања оружјем, против мржње, против тешких речи, и залагала се за помирење, док овакво поступање високог представника представља црвену линију после које се не може бити фин и толерантан.

- Сви лидери странака у Србији треба по страни да оставе сујету и ситне страначке интересе када је одбрана српских националних интереса у питању. Јединство и саборност нам је важније него икада, сада када се спрема сценарио гашења Републике Српске, а срамна одлука Инцка је први корак ка томе – рекао је председник ПОКС-а.

Како је навео,  од Дејтонског споразума до данас ово је најјачи удар на Републику Српску, “гори чак и од рата који се одиграо у Босни и Херцеговини деведесетих година”.

На питање новинара Правде, да ли је требало можда раније  реаговати, да се овакве одлуке предухитре, Гојковић је одговорио:

- У праву сте. Нажалост, у праву сте. Стално се бавимо последицама, а никада превентивом. Требало је предвидети да ће се овакве ствари догађати, али овакво лицемерје Валентина Инцка нико није очекивао. Да три, четири дана пре истека мандата направи ово. То нико није очекивао – казао је он.

ПОКС И ДСС су раније потписали коалициони споразум по коме заједно са других 19 удружења грађана наступају под називом НАДА. Сада та коалиција позива све странке на политичкој сцени Србије да заједно потпишу декларацију којом би помогли Србима у Републици Српској.

У наставку текста можете прочитати текст декаларације:  

ДЕКЛАРАЦИЈА ПОДРШКЕ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

“Ми, долепотписани представници грађана Републике Србије, обавезујемо се на безусловну политичку и сваку другу врсту подршке Републици Српској у њеној борби да заштити своје право на постојање као равноправног ентитета и право њених грађана на слободу мишљења и говора.

Наше политичке организације подржавају и подржаће све одлуке које јединствено донесу представници политичких организација српског народа у Републици Српској.

Сваку даљу одлуку међународних чинилаца противну интересима Републике Српске, сматраћемо чином непријатељства и према Србији.”

Додик каже да је спреман на оставку, опширније ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА