Најновије

ДОДИК: Нема разговора са Шмитом и није добродошао у Републику Српску

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да Кристијан Шмит, који је данас преузео функцију високог представника у БиХ, није добродошао за Републику Српску, да Српска неће са њим разговарати, неће поштовати ниједну његову одлуку.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је на конференцији на којој новинари нису имали ниједно питање након његовог излагања, рекао и да неће прсуствовати најављеном састанку Шмита са члановима Председништва БиХ сутра у Сарајеву, јер са њим, каже, нема шта да разговара.

Од међународне заједнице поново је затражио да објасни на основу чега и по ком међународном праву је Шмит изабран за високог представника.

"Срби су жешћи орах, господине Шмит нисте добродошли за Републику Српски и нећемо поштовати било шта што ви урадите", рекао је Додик на ванредној конференцији за новинаре поводом ступања Шмита на позицију високог представника.

Оцењујући да је ситуација у БиХ у овом тренутку озбиљно усложњена, Додик је поручио да је БиХ на "неповратнм путу", а да Република Српска има права да бира свој пут.

"Наш одговор је снажан, не можемо да верујемо у добре намере Шмита...", рекао је Додик и исакао да Република Српска може да прихвати све што је у складу са дејтоском структуром, а да све друго нема никакав легитимитет.

Сматра невероватним, истиче, да се посеже за дестабилизацијом Републике Српске у тренутку када у њој све напредује у сваком смислу, а ситуација је, истиче, неупордиво боља него у Федерацији БиХ која већ три године нема владу, има многа отворена питања и многе афере.

Додик је захвалио свим политичким партијама у Републици Српској на разумевању актуелног тренука.

Алтернатива је, поновио је разлаз.

Спрски члан Председништва БиХ је изразио спремност да се са другим политичким партијама у Репблици Српској укљуци у, како је казао, стварање јединственог народног фронта отпора, је се, како је рекао, само тако може одбранити Република Српска.

Позвао је народ Српске да се окупи око народног фронта.

"Јасно је да несмемо да допустимо да неизабрани странац разговара о било чему што је у вези са Србима и Републиком Српском...", навео је Додик истакао да је наметањем Шмита за високог представника угрожен иевропски пут БиХ.

Упитао је шта у БиХ ради Сатлер, који је представник ЕУ у БиХ, када је дошао нови високи представник.

Поновио је и да је ПИЦ самозвана група представника, доодуше, како је рекао, моћних земаља, али да тако нешто не постоји по Дејтонском споразуму и да су "они најобичнији преваранти које узимају себи за право које не постоји и покушавају да руководе" Репбликом Српском.

Додик је рекао и да ће Српска доћи у позицију да се повуче из свих споразума, као што је, на пример, споразум о војсци.

Наше је, казао је, да одбацимо сва наметнута решења високог представника. Поручио је и да нико не треба да се плаши.

Они мисле, рекао је Додик, да је њихова снага у топузу па ћемо, како је навео, "ми лећи док поушавате да нас сатрте да не постојимо и као ентитет и као идентитет".

Додик: Инцкова одлука да се одмах стави ван снаге

У интервјуу за данашње Новости, Додик је потврдио да се Република Српска неће повући ни за педаљ у овој политичкој борби.

Излазак из кризе у БиХ настале због наметања одлуке доскорашњег високог представника у БиХ Валентина Инцка о допуни Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, могућ је уколико се та одлука одмах повуче и стави ван снаге, указао је српски члан председништва БиХ Милорад Додик.

"Радују ме појачана свест и одговорност свих политичких фактора у РС. Јединствено смо наступили што је функционално и корисно за све грађане. Ово није ничија појединачна политичка борба. Ово је борба свих нас. Уколико нас овде сломе и патосирају, Република Српска нема будућности. Актуелна ситуација у БиХ може трајати данима, месецима, годинама. Представници РС неће одлучивати у заједничким институцијама БиХ све док се ова одлука не повуче", упозорио је Додик.

Он је потврдио да неће присуствовати пријему повод доласка и представљања новог високог представника у БиХ, Немца Кристијана Шмита, рекавши да ће се "Шмит представити онима за које јесте високи представник".

"За нас он то није и мени се не треба представљати. Ако будем негде у некој неформалној ситуацији и сретнем га, сигурно ћу му рећи шта мислим о његовом доласку у БиХ. Видим да се он овде расипа неким оптимизмом и покушава да наметне неку агенду. Оно што Шмит најављује, није никада ни била улога високог представника у БиХ. Па, какве везе има високи представник са питањем изборног закона, или да се бави питањима о начину одлучивања, или уставним позицијама", упитао је Додик.

На питање страхује ли од хапшења када буде ишао у Сарајево у председништво, због изречених ставова о Сребреници, Милорад Додик је одговорио да није заплашен хапшењем.

"Ја сам од почетка тражио да ме чува полиција Републике Српске, а не да ме штите они који би ме хапсили. Ићи ћу у Сарајево у Председништво БиХ јер има ситуација када Комшић може да закаже седницу и ако ја нисам ту физички присутан и он у другом кругу може да изгласава неке одлуке, које нису у вези са војним питањима. Некада ће бити потребно моје физичко присуство на седници да би потегао неко питање од виталног националног интереса и ствари пребацио у надлежност НСРС", објаснио је Додик и најавио да ће за неколико дана детаљно упознати председника Србије Александра Вучића о најновијим дешавањима у БиХ.

"На састанку са председником Вучићем видећу да ли је могуће да на неки начин приближимо Републику Српску заједници мини-Шенген, то јест отвореног Балкана, без обзира на то да ли то хоће или неће муслимани", рекао је Додик.

Он је предочио да због политике Сарајева и муслимана који су одбили да БиХ буде део ове иницијативе, РС сада трпи штету и камиони стоје на Дрини сатима, уместо да брзо пролазе.

"То је ефекат политике Сарајева и муслиманског односа према Србији. Срби у БиХ су од те исте БиХ добили само штету, муку, патњу и наметнута решења", оценио је Додик и поручио да ће РС заштити сваког грађанина од наметнутих Инцкових решења.

"Полиција РС имаће обавезу да поступа по новим законима РС и штити грађане. Странци мисле да је ово прича са мало галаме. У погрешном су убеђењу да је ово нешто са роком трајања од неколико дана. Није тако", предочио је српски члан председништва БиХ Милорад Додик.

О Изетбеговићевим претњама прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА