Најновије

ДОДИК: Расту амбиције да будемо независни

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да сваки пут када високи представник нешто наметне порасту амбиције Републике Српске да буде независна земља. "Нико од Срба није за рат, већ за мир, али сматрамо да имамо право и да је политички легитимно да тражимо решење у Уставу, а ако га ту нема, онда да га тражимо у статусу", рекао је Додик за Спутњик.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

На питање ко би могао да призна евентуалну независност Републике Српске, Додик је одговорио да то није посао који ће се десити вечерас на некој седељци, већ да треба да се сложи неколико важних претпоставки, а то је међународна констелација и требало би да се догоди на миран начин.

"То су две претпоставке које ми морамо да јуримо али и не смемо да не причамо о томе, јер бисмо се тога одрекли", рекао је Додик.

На питање да ли је Инцков закон „крај Српске или распад Босне и Херцеговине“ Додик је одговорио да сигурно није крај Српске и да је то можда почетак трансформације из ентитета у државу, али да би свакако могао бити крај Босне и Херцеговине.

"Држава у којој неименовани странац може да наметне законе, свакако дезавуише и негира њено постојање", сматра Додик.

Према његовом мишљењу, нема компромиса са новим високимм представником Кристијаном Шмитом. Додик је истакао да Шмит мора да прибави легитимитет, односно мора или да оде или да добије сагласност чланица Савета безбедности Уједињених нација и тек тада би могло да се ради на компромису.

Одговарајући на питање да ли Шмит може да му ограничи политичко деловање, Додик је рекао да не може ништа, јер високи представник не постоји.

Објаснио је да је у Анексу 10 наведено да се високи представник бира тако што сагласност треба да да пет потписница тог документа, а то су Република Српска, Србија, Федерација БиХ, Хрватска и заједнички ниво БиХ. "Након тог консензуса, он иде на потврду у Савет безбедности, а ако та процедура није испоштована он није високи представник", рекао је Додик.

Нагласио је да, ако би Република Српска пристала на то, Шмит би могао да укине полицију Републике Српске, министарство просвете и све остало.

Добро нам отишао, господине Шмит

Додик је у колумни "Добро нам отишао, господине Шмит" детаљно изнео став о Кристијану Шмиту, наводном геноциду и Сребреници, политичким приликама у БиХ и статусу Срба.

У колумни за све медије у Републици Српској, Додик је, између осталог, цитирао француског историчара Алена Ришоа у делу “Историја колонизације", где је рекао да "циљ сваке политичке акције у колонији треба да буде разликовање и искоришћавање употребљивих локалних елемената и неутрализација и уништавање оних који се не могу употребити."

А Срби су, истиче Додик, показали да се не могу употребити, јер су зарад своје слободе, коју су даривали и другима, преживели стварне геноциде учињене у оба светска рата.

Подсетио је и на речи Адолфа Хитлера, фирера нацистичке Немачке, који је о Србима говорио овако: "Ми никад не смемо дозволити да на Балкану један народ постане сувише моћан, народ који има осећај политичке мисије и историјске улоге".

Хитлер је, подсећа Додик, рекао тада да су управо Срби тај народ.

"Они су доказали да имају велику државотворну снагу. Срби су народ који је одређен да има државу и који је као народ одржан. Њихова идеологија је великосрпска. У њима постоји безобзирна отпорна снага", речи су Хитлера, пише Додик.

Подсећа и да су Срби више пута у двадесетом веку били на бранику своје слободе и опстанка: 1914, 1941. и дивљачки бомбардовани 1995. и 1999.

Сваки пут, истиче, на свом тлу су нападани од оних који су покушавали да их поробе и униште.

"Опстали смо и дочекали промењени свет у коме то није више могуће", навео је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Истиче да је немачки министар Геншер својом политиком растурио Југославију, радећи против Срба и Србије, подржан од свог колеге из Аустрије министра Мока и додаје:

"Само наивни и они који себи дозвољавају да такви испадну, могу прогурати старе ствари у новом дизајну, самозваних и непостојећих".

Говорећи о доласку немачког дипломате Кристијана Шмита, који је изабран без поштовања предвиђене процедуре, односно без одлуке Савета безбедности УН и у складу са Анексом 10 Дејтонског споразуму, Додик каже:

"Овај дупли декунг против Шмита избоксовале су западне земље у јаловом настојању да прстима и селотејпом зачепе све рупе из којих истиче рок постојања антидејтонске БиХ..., Рок трајања назор и нахеро склепаној Босни и Херцеговини одавно је истекао. Поготово када имамо у виду шта је био план у припреми Дејтонске конференције...".

Подсетио је и да је прва ствар којом је Шмит захвалио Инцку на наметању забране негирања тзв. "геноцида", што га, каже, ставља у исти кош са произвођачима нетрпељивости и продубљивањем сукоба и нестабилности.

Инцков закон је, истиче Додик, отровни дар за Бошњаке, којим је учвршћен неповратни распад "мале Југославије".

"Инцко је тиме од БиХ као државе-агоније, направио државу-хаос, уживајући у томе. Још покушава бити саркастичан, говорећи да је очекивао бурнију реакцију из Републике Српске. Није очекивао јединство свих српских политичких странака у супротстављању наметнутој забрани негирања геноцида", навео је, између осталог, Додик.

Да ли Грчка може да призна независност Косова, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА