Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) МУЧИЛИ, КАСТРИРАЛИ И ОБЕСИЛИ ГА: Овако су талибани убили председника Авганистана 1996. године

Талибани су се појавили у Авганистану делимично као одговор на дуги рат и борбе који су у земљи трајали од касних 70-тих година. Од руке талибана по њиховом доласку на власт 1996. године страдао је бивши председник Авганистана Мохамад Наџибулах. Он је отет из притвора УН-а и мучен је до смрти, а затим су талибани његово мртво и кастриратно тело вукли улицама Кабула.

Талибани (Фото: Јутјуб)

Исто као и сада, талибани су 1996. године систематски преузли контролу над земљом и окупирали главни град Кабул. Најављено је оснивање исламске државе, а такође је погубљен и тадашњи авганистански председник.

Мохамад Наџибулах је свргнут са власти 1992. године. Све се одиграло када су исламске герилске снаге муџахедина дошле близу Кабула након 14 дана грађанског рата против комунистичке владе коју је подржао СССР. Недуго пре пада Кабула, Наџибулах је затражио амнестију од УН, што му је и одобрено. Међутим, његов покушај да побегне на аеродром осујетиле су трупе Абдула Рашида Достума.

Након што су његови покушаји да напусти земљи пропали, Наџибулах је на крају тражио уточиште у локалном седишту УН-а, где ће остати до 1996. године.

Наџибулах је био у бази УН-а када су талибански војници дошли по њега увече 26. септембра 1996. године. Талибани су га отели из базе и мучили га до смрти, а онда његово мртво и кастрирано тело вукли по улицама Кабула.

Осим што су мучили и убили Наџибулаха, којег су наводно и кастрирали, талибани су убили и његовог брата Шахпура Ахмаџија који је био члан његове владе.

Њхова тела су обешена следећег дана на семафор испред председничке палате Арг како би јавности показали да је започела нова ера. Талибани су спречили џеназе за убијене, а њихове тела су касније предата Међународном кометету Црвеног Крста који је потом послао тела у провинцију Гардез, где су обојица сахрањена.

-Убили смо га јер је био убица нашег народа - рекао је Нор Хакмал, талибански командант.

Како је све почело?

Унутрашњи сукоб у Авганистану је почео 1978. године између антикомунистичких исламских герилаца и авганистанске комунистичке владе, којима су совјетске трупе помагале од 1979. године до 1989. године. Центристичку владу авгансистанског председника Мохамеда Дауда Кана су срушили 1978. године левичарски војни официри.

Нова авганистанска влада имала је слабу подршку јавности, успоставила је блиске везе са Совјетским Савезом и покренула бројне немилосрдне чистке домаћих противника и започела је опсежне друштвене реформе због чега је побожно муслиманско друштво постало огорченно.

Побуне против владе подигле су се и међу урбаним групама, а све то је навело Совјете на инвазију на земљу у децембру 1979. године.

Потом су 1988. године САД, Пакистан, Авганистан и СССР потписали споразум којим ће се повући совјетске трупе из Авганистана и вратити све у несврстан статус. У априлу 1992. године, разне побуњеничке групе заједно са новим владиним групама, упале су у опкољену престоницу Кабул и свргнуле комунистичког председника Мохамада Наџибулах 1992. године, који је потом на бруталан начин убијен 1996. године.

Члан СНС и Беливуковог клана и даље прима плату у јавном предузећу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Нова С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА