Најновије

ПЕРФИДНА ИГРА САРАЈЕВА: Потписали изјаву без знања српског члана Председништва!

Босна и Херцеговина се придружила Заједничкој изјави америчког Стејт департмента којом се позива на мир у Авганистану, објавио је сарајевски ппртал "Кликс".

Представници српских странака у БиХ. (Фото: Јутјуб)

Иако на сајту Стејт департмента још није стављена на листу, БиХ се придружила листи од 100 земаља. Како наводи "Кликс", Министарство спољних послова БиХ је одмах хтело да пошаље "зелено светло" за придруживање изјави, али је чекало сагласност Председништва БиХ, иако то није било неопходно.

Република Српска није учествовала у доношењу одлуке

Република Српска није обавештена да је БиХ потписала изјаву Стејт департмента о Авганистану. Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић је самоиницијативно донела ту одлуку, сазнаје Спутњик у Бањалуци.

Како наводе у Српској за Спутњик, у Кабинет српског члана Председништва БиХ није стигла никаква информација с тим у вези.

"Турковићеву многи доживљавају као министарку спољних послова СДА, а не БиХ. Она доноси самоиницијативне одлуке без одобрења Председништва БиХ, које је иначе надлежно за спољну политику", додају из Бањалуке.

Изјава Стејт департмента

Реч је изјави коју су Сједињене Америчке Државе иницирале 15. аугуста 2021. године, након што су талибани поново успоставили власт у Авганистану.

Државе потписнице америчке изјаве су сагласне да, како је наведено у њој, подржавају, позивају и раде на томе да све стране поштују и олакшају сигуран и уредан одлазак оних Авганистанаца који желе да напусте своју државу, као и странаца.

Наведено је да Авганистанци заслужују да живе безбедно и достојанствено. Овом изјавом се њене потписнице декларишу као оне које су спремне помоћи Авганистану.

Подсетимо, и Србија је међу око 100 земаља света које су потписале Заједничко саопштење Стејт департмента о Авганистану.

Вилијам Вокер некад режирао Рачак, а сад уједињује све Шиптаре широм света! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА