Најновије

КИНЕСКИ КЕЦ У РУКАВУ: Ових пет оружја може Пекингу помоћи да у сукобу са САД однесе победу (ВИДЕО)

Сви знамо да постоји много америчког оружја до којег би кинеска војска хтела доћи. Арсенал демократије производи неко од најбољих, технолошки најнапреднијих и свестранијих оружја у употреби било где. Кина је вољна да украде америчку војну технологију како би помогла у напредовању сопствених војних програма истраживања и развоја.

АГ 600 (Фото: Јујуб)

С друге стране, Сједињене Државе ... па, вероватно не постоји ниједно кинеско оружје које је, у директном поређењу, боље од америчког еквивалента и које се вероватно неће променити следећих двадесет година. Дакле, ако желимо говорити о кинеском оружју за америчку војску, морамо размислити о рупама у тренутним америчким способностима. Нема их много, али ево кинеског оружја које би могло учинити америчку војску мало бољом.

Сједињене Америчке Државе су током Другог светског рата увелико користиле хидроавионе, где су биле од помоћи у спасавању оборених пилота и пружању извиђања на велике удаљености. Био је то хидроавион ПБИ Цаталина који је известио о локацији флоте адмирала Нагума, постављајући позорницу за америчку победу у бици код Мидвеја.

Ако Сједињене Државе озбиљно размишљају о борбама преко пацифичког пространства, поново ће им требати авион дугог домета који може да слети у воду. Кинески нови хидроавион АГ600 је одговор. Највећи хидроавион на свету, велик је као Боинг 737. Може да превезе до педесет путника, има домет од 5.000 километара и може да остане у ваздуху до дванаест сати.

Вашингтон је изразио интересовање за такозвано хиперсонично оружје. Неколико пројеката, укључујући X-51 сцрамјет-напредовало је, али упркос техничким способностима Сједињених Држава, ниједан систем још није достигао оперативни статус.

Хиперзвучно возило ДФ-ЗФ наизглед је боље од својих америчких еквивалената. ДФ-ЗФ, који путује брзинама између 6.500 и 1.150 километара на сат, имало је седам успешних тестова. Иако кинеско оружје путује спорије од америчког еквивалента, чини се да је много ближе оперативном статусу него било шта у развоју у Сједињеним Државама.

Покушај америчке морнарице да замени амфибијско јуришно возило ААВ-7 сада је у четвртој деценији. Првобитни пројекат, започет 1988. године, резултирао је Експедиционим борбеним возилом, неуспелим покушајем који је потрошио 3 милијарде долара пре него што је отказан 2011. године.

САД напредују са новом иницијативом борбених борбених возила, али у међувремену шта је са кинеским ЗБД-05? ЗБД-05, који је развио кинески извођач одбрамбених послова Норинцо, има три члана посаде, може да превезе десет путника и има 30-милиметарски топ постављен у куполи. Има балистичку заштиту до метака калибра 0,50 и гелера, а има брзину воде до 29 километара километара на сат.

Амфибијске способности ће бити кључне у сваком будућем застоју у западном Пацифику. Као део ширег преласка на мање, способније платформе, америчка амфибијска флота концентрисана је на масивним бродовима америчке морнарице класе Васп, Америка и Сан Антонио. Увек у пратњи мноштва пратње, ови здепасти бродови привлаче пажњу, преноси Нешенел Интерест.

Десантни брод типа 072А је амфибијско пловило величине фрегате. Дужине само 390 стопа и депласмана 3.400 тона, бродови могу превозити три стотине војника, десетак тенкова или осам стотина тона терета. Има крмну палубу за хеликоптере на крми и палубу за бунаре која може да прими кинеску верзију транспорта ваздушних јастука ЛЦАЦ. Тип 072А би могао бити само ствар за тихо клизање у подручје, депоновање мале снаге маринаца у величини чете, и исклизнуће-без слања читаве групе спремних за амфибије.

Сједињеним Државама је потребан способан приобални борбени брод. Упркос више од једне деценије изградње бродова и развоја високотехнолошких „мисијских модула“, програм „Приморски борбени брод“ створио је растућу флоту минимално способних бродова наоружаних углавном једним пиштољем од 57 милиметара и два топа од 30 милиметара.

У размишљању да је "савршено непријатељ доброг“ размислите о корвети типа 056. Типе 056 је мали ратни брод опште намене, тежак 1.500 тона. Тип 056 се можда не ослања на роботику и модерне заменљиве модуле мисије, али је јефтин и доступан. Има 76-милиметарски топ, два топа од 30 милиметара и четири противбродске ракете ИЈ-83. Има ФЛ-3000Н бацач за ваздушну самоодбрану.

За противподморничко ратовање, има два троцевна лансирна торпеда од 324 милиметара, а новије верзије имају сонарни систем са вученом масом. Има палубу за хеликоптере, али не и хангар.

Сателитски снимак огромног руског нуклеарног торпеда шири страх на Западу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА