Најновије

РУСКИ АМБАСАДОР: Рано је доносити закључке о талибанима

Још је рано да се доносе било какви закључци о природи радикалног талибанског покрета у актуелној форми, изјавио је данас амбасадор Русије у Авганистану Дмитри Жирнов.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

"Рано је дати одговор на питање о томе ко су данашњи чланови талибана. Да, они су формирали владу, у којој има један Узбекистанац, који је заменик премијера, и један Таџикистанац, који је на челу војске. Ипак, сви они су из редова талибана. Међутим, треба им судити по делима", рекао је Жирнов, пренео је ТАС С.

Амбасадор је описао ситуацију у Авганистану као "мозаичну".

"Неки кажу да су права жена угрожена, али сте имали демонстрације по овом питању које су организовале жене. У исто време, било је и антидемонстрација у организацији људи који су бранили шеријатски закон и исламизацију", додао је.

Дипломата је додао да нема основа да се каже да ће талибанска владавина проћи без проблема.

"Држава је ушла у нови период, период транзиције власти, без алтернативе за нову власт. Међутим, влада се објективно сусреће са озбиљним проблемима. Нема основа да се каже да ће све протећи глатко, укључујући и мишљење народа о новим владарима. Уколико се социјална и економска ситуација погоршава, а то је врло извесно, онда ће, наравно, сценарио бити тежи", сматра Жирнов.

Талибански министар: Жене ће моћи да студирају

Министар за високо образовање у новој талибанској влади, Абдул Баки Хакани, изјавио је да жене могу да студирају на универзитетима, укључујући и постдипломске студије, али да ће у учионицама седети одвојено од мушкараца, као и да је исламска ношња обавезна.

Он је изнео нова правила у сектору образовања на прес конференцији, неколико дана након што су талибани формирали нову владу, састављену искључиво од мушкараца, јавио је АП.

Хакани је додао да ће се од студенткиња захтевати да носе хиџаб, али није елаборирао да ли ће бити обавезно и ношење вела преко лица.

Ђукановић уплашен због хапшења које му прети Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА