Најновије

РАТНЕ ИГРЕ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ НА ГРАНИЦИ НАТО И ЕУ: Војна вежба "Запад 2021" узнемирила Балтик, Пољску и Украјину! (ВИДЕО)

Русија и Белорусија започеле су стратешку вежбу "Запад 2021" на четири полигона у Белорусији и девет у Руској федерацији. На војној вежби "Запад 2021" учествује 200.000 војника што неке чланице НАТО пакта не могу ни заједно да скупе. У првој фази вежбе од 10. септембра учествује 12.800 војника икључујући ту 2.500 руских војника и 50 из Казахстана.

Руска и белоруска војска. (Фото: Твитер видео)

Иначе војна вежба "Запад 2021" последњи пут одржана је била 2017. а после четири године, покренута је поново. Интересантно је и то да ће у другој фази вежбе која ће се одвијати на полигонима у Русији учествовати и снаге Јерменије, Казахстана, Индије, Киргистана, Монголије, и Шри Ланке, док ће Кина, Вијетнам, Мјанмар, Пакистан и Узбекистан послати посматраче.

Маневри "Запад 2021" замишљени су на сценарију кризе који је повезан са "све већим активностима илегалних оружаних група, сепаратистичких и међународних терористичких организација које су добили снажну спољну подршку . Такође циљ вежбе, пре свега руске војске биће тестирање оперативне спремности команде војске Руске федерације у случају "великог сукоба". Са ким то званично није саопштено, али незванично сви фингирају да је то у питању НАТО.

Осим 200.000 војника на вежби учествује и 760 тенкова и борбених возила пешадије, 80 ратних авиона и хеликоптера и 15 бродова ратне морнарице, саопштило је руско Министарство одбране.

Комшије као што су Украјина и чланице НАТО -а Пољска и Литванија кажу да тако велике вежбе тако близу њихових граница ризикују да буду провокативне. Председник Владимир Путин негирао је да су вежбе усмерене против било које стране силе и каже да су разумне с обзиром на појачану активност НАТО -а у близини руских граница и граница њених савезника.

Маневри "Запад 2021" се одржавају сваке четири године, али овогодишња вежба виђена је и као посебан сигнал подршке Русије Белорусији и њеном лидеру Александру Лукашенку, кога Запад оштро критикује због репресије према лидерима и присталицама опозиције.

Иначе Запад сматра да Русија види Белорусију као стратешки важну тампон зону која је штити директно од Запада. Русија је помогла Лукашенкову власт кредитима и политичком подршком, док је он како тврди ЕУ гушио силом народни устанак.

До сад су одржане три војне вежбе "Запад 2009", Запад 2013" и Запад "2017", Медијски попраћена највише је била војна вежба "Запад 2017", док је "Запад 2009" дошла у тренутку када је Русија утврдила самопоуздање после краткотрајног сукоба са Грузијом у августу 2008.

Ово је једина тема о којој се неће разговарати на састанку Путина и Зеленског! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА