Најновије

ТАЛИБАНИ РЕКЛИ, ПА ПОРЕКЛИ: Хероин им главни извозни артикал! Заплењена дрога вредна више милијарди! (ВИДЕО)

Највећи индијски лучки оператер најавио је да ће одбити контејнерски терет из Авганистана, Ирана и Пакистана. Одлука ступа на снагу средином новембра. Иако нису изричито навели разлог забране, готово је извесно да желе да спрече трговину хероином након недавне велике заплене, пише RFE / RL.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Управа "Адани Портс" јуче је објавила да ће се ограничење на контејнерски терет из ових земаља примењивати на свих 10 великих лука којима управљају, као и на терминале других оператера са којима су у пословним односима.

Компанија није понудила никакав разлог за блокаду, али су чак три тоне хероина заплењене из два контејнера у луци Мундра на западној обали Индије прошлог месеца. Власти порекло пошиљке наводе као Авганистан, средиште глобалне трговине хероином и опијумом.

Рекли су да је заплењени хероин вредан око 2,65 милијарди долара, што је једна од највећих заплена дроге у историји Индије. Мале запљене дрога у региону су прилично честе. Такође, шест иранских држављана ухапшено је прошлог месеца због транспорта хероина у вредности од 20 милиона долара у близини Гуџаратија. Адани Портс, део огромног конгломерата Адани Гроуп, рекао је након хапшења да још увек нема овлашћења да прегледа сав терет којим управљају њихови терминали.

Однос између талибанског покрета и трговине хероином је веома сложен. Авганистан је почео да производи опијумски мак 80 -их година. Једина релативно успешна забрана производње опијумског мака догодила се под талибанском влашћу 2000-2001. Наиме, талибани тврде да њихова религија строго забрањује такве активности. Након забране талибана 2001. године, Американци су дошли у Авганистан, а од тада се извоз хероина повећао неколико пута. Талибани су обећали да ће се ове године поново оштро сукобити са индустријом хероина.

Заиста, извештачи АП пратили су талибанске борце који патролирају сиромашним деловима Кабула и туку зависнике и одводе их у наводне "центре за рехабилитацију". Али за многе пољопривреднике опијумски мак је једини извор прихода у већ веома сиромашној земљи. Извештаји говоре о струјама унутар талибана који сарађују са италијанском и руском мафијом у извозу тона хероина. Чини се да чак и унутар самог талибанског покрета постоји велики сукоб између вјерског морала и профита, а недавни записи у Индији указују на то да трговина хероином из Авганистана никако није завршена са талибанском владом.

Има погинулих и повређених, број жртава расте из часа у час! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nacionalist.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА