Најновије

КУРТИ ОПЕТ ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ: Срби на КиМ суочени с новим претњама Приштине која најављује јачање тзв. војске Косова

По већ добро познатој тактици држања Срба са КиМ у сталном страху, изазивањем провокација, упадима специјалаца на север, хапшењима и насиљем, из Приштине су у петак још једном зазвецкали оружјем: премијер привремених институција Аљбин Курти поново је запретио стварањем тзв. косовске војске, и то "у пуном капацитету".

Илустрација (Фото: Правда)

Он је на пријему нових 180 чланова такозваних Косовских безбедносних снага у Урошевцу рекао да је зато повећан и буџет Министарства одбране, а све како би се "заштитио суверенитет и територијални интегритет".

Док Курти поручује да ће то допринети очувању мира, за Београд и наше сународнике у покрајини нема дилеме да ће ова паравојска, противна свим споразумима, заправо бити још једна варница која може да запали цео регион.

Пуковник КОС у пензији ЛЈубан Каран каже да процес трансформације тзв. КБС у некакву војску за нас није ништа ново и да опасност не лежи у томе што то форсира Приштина:

- Много је већи проблем што то гурају и неке велике силе, пре свих САД, Немачка и Турска, које су и главни помагачи и донатори у стварању војске лажне државе. Ту не треба заборавити ни Хрватску, која је само два дана након повлачења РОСУ са севера најавила да ће донирати оружје "војсци Косова". Није ту замка што ће им они послати неко моћно наоружање, него што их на тај начин подбуњују да стварају кризе на КиМ. Хрватска је заинтересована да направи хаос на Косову само да би ослабила Србију и заузела кључну позицију на Балкану.

Каран указује да ма колико улагали, увећавали и ојачавали тзв. косовску војску она није претња за нашу армију:

- Проблем је што та војска неће служити зато да, рецимо, војно освоје север КиМ, већ да покуша да испровоцира Србе, а Србију уведе у неки вид сукоба, прво са Кфор, а самим тим и са НАТО.

На опасне планове приштинских власти, у петак је упозорио и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, у разговору са специјалним повереником за Западни Балкан у аустријском Министарству за европске и међународне послове Јоханесом Ајгнером.

Петковић је истакао да смо последњих седмица сведоци повећаног броја организованих и синхронизованих акција тешко наоружаних специјалних полицијских јединица РОСУ, које су у размаку од само двадесетак дана, два пута, нелегално и без одобрења упале на север Косова.

- Приштина свакодневно генерише атмосферу неповерења сталним одбијањем да отпочне процес формирања Заједнице српских општина. Из те перспективе треба гледати и на изјаву главног преговарача у дијалогу са Београдом Бесника Бисљимија, да неће доћи до формирања ЗСО, што показује да Приштина не жели нормализацију односа у покрајини и да све чини да дијалога не буде.

Наследници политичког мртваца

По многима, Куртију су после неуспеха на локалним изборима и фијаска након изазивања криза на северу КиМ, дани на челу владе одбројани. Каран се слаже да је Курти "политички мртвац", али указује на другу опасност:

- Проблем је у томе што већина политичара у Приштини, а који би потенцијално могли да наследе Куртија, размишљају исто као он и залажу се за исту неразумну и авантуристичку политику према Београду.

САД треба више да размишљају о одбрани, јер тамо руске ракете стижу за само 15 минута. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА